Gemeente Zwolle

Inzet op sterke positie als kantorenstad blijft

Om de sterke positie die Zwolle heeft als kantorenstad van Noord Nederland te behouden en te versterken, heeft de gemeente een kadernota kantorenlocaties 2011 - 2020 opgesteld. De Zwolse kantorenmarkt is traditioneel sterk en gezond maar de Nederlandse kantorenmarkt is sterk veranderd.

Bijstelling van beleid en nieuwe inspanningen ten aanzien van uitgifte van doelgroepgerichte nieuwbouwlocaties en aanpak van de leegstand zijn absoluut nodig om de regionale positie als kantorenstad te versterken.

Scenario's

Voor ontwikkeling van kantorenbouw op de lange termijn heeft Zwolle drie scenario's in beeld gebracht. Een slecht weer scenario dat uitgaat van de bouw van 8.000 m2 kantoorruimte per jaar, een normaal weer scenario dat uitgaat van de bouw van 12.000 m2 per jaar en het mooi weer scenario, dat gaat uit van 16.000 m2 per jaar.

Sterke positie

Zwolle gaat in de kadernota uit van het normaal weer scenario. Dit betekent dat, naast een realistische kantorenprogrammering de komende jaren zwaar wordt ingezet op actieve acquisitie, accountmanagement, monitoring en begeleiding van bestaande locaties zoals Oosterenk en Hanzeland. Dit om potentiële bedrijven te verleiden zich in Zwolle te vestigen en de huidige klanten te behouden.

Dankzij de centrale ligging van de stad en de uitstekende bereikbaarheid per spoor en auto liggen er vooral kansen voor bedrijven met een regionale functie. De nota zet ook in op een actieve samenwerking met vastgoedeigenaren en gevestigde bedrijven om de leegstand effectief aan te pakken.

Met bovenstaande werkwijzen denkt de gemeente dat vanaf 2013 een groei van 12.000 m2 nieuwbouw per jaar haalbaar is waardoor de stad haar sterke positie als kantorenstad van Noord Nederland kan behouden en versterken.