Gemeente De Ronde Venen


Duurzame energievoorziening door Kropman in Westerheul IV

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 21 december 2010 besloten om opdracht te geven aan Kropman Installatietechniek B.V. voor de aanleg van een duurzame energievoorziening in Westerheul IV. Alle woningen in deze nieuwbouwwijk zullen uitsluitend op duurzame wijze warmte, koude en warm tapwater ontvangen. Kropman zal hiervoor een centrale technische installatie realiseren met grondwaterinstallatie en distributienet voor Warmte/Koude Opslag. Op 23 december wordt de bijeenkomst om 1030 uur ondertekend op het bouwterrein op Voorbancken in Vinkeveen.

De centrale technische installatie heeft de omvang van een kleine eengezinswoning die bestaat uit een warmtekrachtkoppeling (wkk)/gasmotor, warmtepomp, hulpketels en bronpompen. Op 85 meter worden bronnen geslagen met een distributienet naar alle woningen. Wanneer de voorbereidende fasen voorspoedig verlopen, start de bouw van de woningen in september 2011. Vanaf januari 2012 zal Kropman starten met zijn werkzaamheden zodat alle woningen op het moment van oplevering zijn aangesloten. De laatste woning wordt naar verwachting opgeleverd in maart 2014.

Wethouder Jacques Dekker is enthousiast over deze mijlpaal: âDoor de keuze voor deze duurzame energievoorziening kunnen we onze klimaatdoelstellingen realiseren. Bovendien kunnen wij ons op deze manier voorbereiden op een toekomst met een toenemende schaarste aan fossiele brandstoffen. Door de keuze voor duurzame energie zullen toekomstige bewoners geen hinder ondervinden van stijgende engergielasten.â

Warmte/Koude Opslag is een veelvuldig toegepaste duurzame energievoorziening die veel voordelen biedt in termen van comfort en gezondheid. Zo zijn er geen radiatoren die ruimte in beslag nemen en worden minder stofdeeltjes verplaatst. Doordat geen gas aanwezig is, zijn echter wel enkele aanpassingen in de woning noodzakelijk. Zo wordt meestal gekozen voor vloerverwarming en koken op inductie. Aanpassingen waaraan toekomstige bewoners door heldere communicatie over het algemeen goed kunnen wennen. Zo blijkt uit vergelijkbare projecten. In de aanloop naar de verkoop en verhuur van de woningen zal daarom extra aandacht worden besteed aan communicatie door de gemeente en haar partners. De in 2011 te lanceren gemeentelijke website www.westerheulvinkeveen.nl zal hierin een belangrijke ondersteunende rol vervullen.

Op donderdag 23 december wordt een basisovereenkomst ondertekend met Kropman Installatiechniek B.V. om de afspraken te formaliseren. Tevens wordt een informatiebord onthuld op het bouwterrein van Westerheul IV. Deze bijeenkomst vindt plaats van 10.30 tot 11.30 uur op het bouwterrein Westerheul IV op Voorbancken in Vinkeveen.

Â