GroenLinks Kampen

GroenLinks stemt tegen bedrijventerreinenvisie


GroenLinks heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van 16 december tegen de vaststelling van de bedrijventerreinenvisie 2010 gestemd.

De visie bevatte een aantal ook voor GroenLinks gunstige elementen, zoals initiatieven op het gebied van duurzaamheid, een ruimtescan en een leegstandscan. Dat de fractie van GL tóch tegen heeft gestemd, komt doordat ook instemming werd gevraagd met de `cijfermatige onderbouwing'.
Daarin werd -opnieuw- een uitbreiding van de glastuinbouw in de Koekoek voorgesteld. En dat terwijl de provincie Overijssel dit destijds al in strijd verklaarde met de visie op het Nationale Landschap IJsseldelta. Wanneer je bovendien bedenkt dat uit CBS-cijfers blijkt dat het oppervlak glastuinbouw in Kampen juist afneemt en dat het aantal glastuinbouwbedrijven de laatste 10 jaar met zo'n 30 % is gedaald begrijp je dat GroenLinks nu geen noodzaak ziet om een mogelijke uitbreiding opnieuw in gang te zetten.
En dan hebben we het nog niet gehad over de 50 hectare die in de cijfermatige onderbouwing is opgenomen voor een Tweede Zuiderzeehaven, aan de westkant van de N50 dus. GroenLinks is tegen een tweede Zuiderzeehaven, omdat er nog volop ruimte is op de bestaande bedrijventerreinen, omdat bedrijven die wél belangstelling voor Kampen hebben daarmee nauwelijks haast blijken te hebben, omdat de bestaande Zuiderzeehaven nauwelijks werkgelegenheid oplevert en natuurlijk ook omdat het gebied vanuit het oogpunt van natuur en landschap zeer waardevol is.