Provincie Overijssel

Besluiten rond Dijkverlegging Westenholte ter inzage

22 december 2010

Een belangrijke stap voor het Ruimte voor de Rivierproject Dijkverlegging Westenholte is gezet. Nadat de gemeenteraad van Zwolle het bestemmingsplan op 6 december jongstleden heeft vastgesteld, zijn nu ook de overige besluiten genomen die nodig zijn voordat met de werkzaamheden kan worden begonnen,

Het gaat dan om de vergunning op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, ontheffing op grond van de keur van het Waterschap Groot Salland, ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet, twee vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998, vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en het Milieueffectrapport.

De provincie Overijssel heeft deze besluiten gecoördineerd en op elkaar afgestemd. Dat doet de provincie ook voor de Ruimte voor de Rivier-projecten Scheller en Oldeneler Buitenwaarden en Deventer.

Terinzagelegging

Alle genoemde besluiten worden nu voor de laatste keer ter inzage gelegd van 23 december 2010 tot en met 2 februari 2011. De bekendmaking hiervan is gepubliceerd op 22 december 2010 in o.a. de Staatscourant. De indieners van een zienswijze kunnen in beroep gaan bij de Raad van State.

Dit betekent voor het Waterschap Groot Salland, uitvoerder van het Ruimte voor de Rivier-project, dat de aanbesteding kan starten en dat in de tweede helft van volgend jaar (na de zomervakantie) de schop de grond in kan.

Achtergrond

De dijkverlegging Westenholte is onderdeel van het landelijke programma `Ruimte voor de Rivier'. Om de IJssel bij Zwolle meer ruimte te geven wordt de ruim twee kilometer lange dijk bij Westenholte ongeveer driehonderd meter landinwaarts verplaatst. Er wordt een geulensysteem gegraven dat aansluit op de bestaande geul in de Vreugderijkerwaard. De aan te leggen geulen stromen mee in periodes van hoogwater. Daarmee daalt het waterpeil van de IJssel bij Zwolle zo'n 14 centimeter.

Ook aandacht voor landschap

Naast vergroting van de veiligheid is er ook aandacht voor het landschap. Er wordt een landgoed aangelegd en het nieuwe buitendijkse gebied wordt gedeeltelijk ingericht voor recreatie. De werkzaamheden zijn in 2015 gereed.

Meer informatie is te vinden op www.wgs.nl/ruimtevoorderivier (onder Dijkverlegging Westenholte).