Gemeente Breda

Breda presenteert Watervisie

Breda wil haar identiteit verrijken en het toeristisch bezoek bevorderen. Water speelt daarin een belangrijke rol.

Door de toegankelijkheid en bruikbaarheid van het water te verbeteren, wil het college de economische bestedingen stimuleren en het leefplezier voor haar eigen inwoners vergroten. Dit staat in de visie Water en Vrijetijdsbesteding.

De haven, de singels, de Mark, Aa of Weerijs, het regionale project âBrabant aan Zeeâ en water in stadsontwikkelingsgebieden bieden ruimte om toekomstige activiteiten te ontplooien die bijdragen aan deze economische impuls.

De gemeente start op korte termijn met activiteiten om van de haven een bruisend waterplein te maken. De nadruk ligt op evenementen, met het water als piste en de kade als tribune. Samen met ondernemers en gebruikers gaat de gemeente kijken naar een invulling van dit gebied dat aansluit bij het nautisch karakter. Naast de reeds bestaande evenementen zet Breda in op kleinschalig en veelvuldig gebruik van de haven voor watergebonden activiteiten. De gemeente ondersteunt en stimuleert en wil flexibel omgaan met initiatieven. Kansrijke evenementen zijn een Bredase waterpalio, kleinschalige concerten en voorstellingen op alleen via het water bereikbare plaatsen. Daarnaast gaat de gemeente zoeken naar mogelijke verbeteringen van de verblijfsruimte aan de haven.

Naast de haven bieden de singels ruimte om mensen niet alleen vanaf het water te laten genieten, maar zeker ook vanaf het land. Daarnaast wil de gemeente een goede balans tussen ligplaatsen voor verhuurbootjes en eigen bootjes. Daar is een kwaliteitsslag voor nodig van de begaanbaarheid van het talud, de aanwezigheid van een opstapplaats en het realiseren van aanlegvoorzieningen. De inrichting hiervan moet in afstemming met het Waterschap. Op termijn streeft Breda naar een toegankelijke oever met een wandelroute.
Aan de blauwe lopers zoals de Mark en Aa of Weerijs is er ruimte voor de verdere uitbouw van fiets- en wandelmogelijkheden en de groei van het aantal ligplaatsen. Met name de Belcrumhaven leent zich voor uitbreiding van het ligplaatsenaanbod.

Ook voor het watertoerisme is Breda een belangrijke bestemming. De gemeente wil het watertoerisme bevorderen door goede verblijfsaccommodatie te bieden. Een belangrijk onderdeel om de mogelijkheden voor het watertoerisme uit te breiden is de ophoging van de Trambrug, zodat er een mogelijkheid ontstaat voor Breda om waterrecreanten in de haven te ontvangen. Dit is tevens een onderdeel van het regionale project âBrabant aan Zeeâ, waarbij Breda binnen het programma gepositioneerd wordt als centrale en trekkende bestemming voor watertoeristen.

De activiteiten in de visie stimuleren het watertoerisme en de watergerelateerde evenementen in de stad. De gemeente wil hierbij ook derden mogelijkheden bieden om initiatieven te ontwikkelen. Breda ondersteunt dit door het geven van subsidie of andersoortig support. Ook het aanhaken bij projecten en activiteiten in lopende initiatieven op regionaal en lokale schaal dragen bij aan dit doel. De visie is tot stand gekomen met ondernemers en partijen in de stad. Daarnaast is er een brede inputbijeenkomst gehouden met betrokken organisaties. Begin 2011 start de gemeente met de uitwerking van de business-case om van de haven een bruisend waterplein te maken.

Het collegebesluit wordt op 25 januari ter bespreking voorgelegd aan de raadscommissie Economie.

Breda, 22 december 2010

Visie Water en Vrijetijdsbesteding