Watersportverbond - KNWV

Knap einde 470 Jeugd WK

woensdag 22 december 2010

Doha, Qatar - De Nederlandse 470 Talentploeg heeft tijdens het Jeugd WK alle tegenslagen van begin van de week van zich afgeschud en het evenement knap afgerond.

Spannende Medal Races
Met een windkracht tussen de 10 en 18 knopen (gemiddeld 3/4 beaufort) werden de medalraces tijdens de afsluitende dag een stuk
spectaculairder dan de wedstrijden in de voorgaande dagen. Het team van Dirk Bennen en Remy Oomens kwam bij de heren nog het dichtst bij een medaille, maar hadden uiteindelijk een punt te veel voor het brons. Na een hectische start waarin ze wijs besloten in de laatste minuut de linkerkant van de lijn te verlaten voor rustiger vaarwater in het midden, volgde een race bij de top 5 van het veld. Virtueel kwam de derde plaats zeer dichtbij slechts één boot maakte uiteindelijk het verschil in de derde of de uiteindelijke zesde plaats in de
einduitslag.

Afrodite Kyranakou en Shannen Marck behaalde het beste resultaat! Tijdens de medal race domineerden ze met 4 andere boten het veld. De gemoederen liepen binnen deze groep zo hoog op dat er geen duimbreed weggegeven werd. Het Duitse team van Tina Lutz (ex-Wereldkampioen Optimist) protesteerden zelfs op een heel onbenullig incident. De Nederlandse meisjes namen het zekere voor het onzekere en pakten een alternatieve straf door het draaien van een rondje. Het resultaat in de Medal Race werd daardoor niet beter dan 3, maar wel een hele knappe 5e plaats totaal.

Gemengde gevoelens
Over het nieuwe concept van boten beschikbaar stellen vanuit de organisatie en de omstandigheden in het begin van het evenement zijn nog wat gemengde gevoelens. Zo moet je als team ook goed kunnen presteren bij drijfpartijen en het geluk naar je toe kunnen trekken in loterijen, maar de laatste twee dagen met wat meer wind dan tijdens een spiegelgladde zee bleken veel represenatiever voor de echte toppers in dit kampioenschap.

Ook de nadelen van het wisselen van de boten tussen de deelnemers roepen nog wat vraagtekens op. Zo hadden Nina Keijzer en Anneloes van Veen tot tweemaal toe een boot overgenomen van een jongens team waar van alles aan mankeerde. Helaas konden ze dit niet volledig opvangen en belanden ze uiteindelijk net naast de medal race (top 10 uit het klassement). Het gemak waarmee ze tijdens de afsluitende dag de rest van het veld ver achter zich lieten geeft aan dat er veel meer in had gezeten met een eerlijker systeem.

Coach Rob Sepers:"Uiteraard moeten we onze eigen prestaties zelf in de hand houden, maar soms heb je niet alle factoren onder controle. Onder deze omstandigheden hebben de teams zich goed naar voren geknokt en zaten we er uiteindelijk dichtbij. Tijdens het aankomende Jeugd WK 2011 in Medemblik blijven de doelstellingen zeker gehandhaafd. We moeten in eigen land minimaal een medaille kunnen bemachtigen."

Uitslagen: www.juniorworlds.470.org

Foto's: Thom Touw
Boven: Dirk Bennen/ Remy Oomens
Midden: Afrodite Kyranakou/ Shannen Marck
Onder: Nina Keijzer/ Anneloes van Veen