Gemeente Breda

Huisvestingsprogramma 2011 primair en speciaal onderwijs Breda

Een extra gebouw voor Mytylschool De Schalm, leerling- en personeelsruimte en onderhoud aan schoolgebouwen. Dit is een aantal besluiten uit het Huisvestingsprogramma Onderwijs 2011 voor het primair en speciaal onderwijs dat het College dinsdag vaststelde.

In dit huisvestingsprogramma wordt jaarlijks bepaald aan welke voorzieningen, onderwijskundige vernieuwingen, aanpassingen en onderhoud van schoolgebouwen het komend jaar wordt gewerkt. Het huisvestingprogramma en de keuzes zijn gebaseerd op de wettelijke zorgplicht die een gemeente heeft voor onderwijshuisvesting. Voor 2011 is â¬4 miljoen euro gereserveerd.

Capaciteit
Het college stelt in 2011 geld beschikbaar voor de mytylschool De Schalm, omdat die de afgelopen jaren flink is gegroeid. De hoofdlocatie aan de Brabantlaan is te krap om alle kinderen te kunnen huisvesten. Daarom krijgt De Schalm een extra aangepast gebouw aan de Hooilaan voor de jonge kinderen (afdeling speciaal onderwijs). De oudere kinderen (voortgezet speciaal onderwijs) blijven op de hoofdlocatie aan de Brabantlaan.

Onderwijskundige vernieuwingen (OKV)
Een aantal scholen krijgt budget voor onderwijskundige vernieuwingen (OKV), bijvoorbeeld voorzieningen als leerling- en personeelswerkruimten, ICT en vergaderruimten. Het gaat onder andere om de Burchtgaarde, Driezwing, Hagehorst, Helder Camara, Spoorzoeker, Keysersmolen, Watervlinder, Wegwijzer en Hoogakker. Veel scholen combineren dit met bijvoorbeeld uitbreidingen, onderhoud en aanpassingen. Voor een aantal scholen wordt OKV ingezet bij de bouw van een brede school, zoals bij Huis van de Heuvel, De Stee, Brede school Geeren-Noord (Noorderlicht) en De Mandt.

Onderhoud
Voor onderhoud aan schoolgebouwen wordt voor 2011 ⬠2,3 miljoen uitgetrokken. De Leye, Openluchtschool, Weilust en Berkenhof krijgen nieuwe kozijnen. Voor Sensis / Visio staat de dakbedekking op het programma.

Overleg met de schoolbesturen primair en speciaal onderwijs Het Huisvestingsprogramma Onderwijs 2011 is besproken met scholen. Eén schoolbestuur (Het Groen Lint / De Spindel) is niet akkoord gegaan met het huisvestingsprogramma 2011. Zij krijgen geen tijdelijk lokaal, omdat het vereiste leerlingenaantal in de prognose niet wordt bereikt.

Breda, 22 december 2010