Gemeente Breda

Zorgservicelint tussen âDe Mandtâ en âDe Steeâ in Teteringen

Toekomstige zorg en service in Teteringen krijgt de vorm van een âzorgservicelintâ. Dit lint loopt van de Mandt, via Gezondheidshuis Willebrordstraat, winkelcentrum de Scheperij naar de Stee.

Brede school de Mandt geeft straks onderdak aan functies als het coördinatie, informatie- en adviespunt en het spreekuur van ouderenadviseurs.

In multifunctionele accommodatie de Stee vinden de inwoners van Teteringen in de toekomst een wijkrestaurant, spreekuur maatschappelijk werk en dagactiviteiten voor ouderen. Het onderbrengen van één centrum met zorgvoorzieningen aan het Hoeveneind is hiermee van de baan. Het uitvoeren van het zorglint is afhankelijk van het opleveren van de accommodaties. Bijzondere aandacht vragen de en toegankelijkheid van de route tussen de voorzieningen én de toegankelijkheid van de voorzieningen zelf.
âHet lint van zorgvoorzieningen en service gericht op ouderen in Teteringen draagt bij aan het doel om iedereen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonenâ, volgens Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven. âDe schakel van de Scheperij is van belang voor wonen en dagelijkse (winkel)voorzieningen.â

Groei aantal inwoners
De inwoners van Teteringen kunnen in de toekomst zorg, ondersteuning en service dichtbij huis vinden. De voorzieningen voor zorg en service worden op verschillende locaties ondergebracht. De partners van het Geschikt Wonen voor Iedereen-beleid in Teteringen steunen de gedachte van het onderbrengen van de zorg en servicefuncties op die locaties als deze goed bereikbaar en toegankelijk zijn.
Uitbreiding van de zorg op de bestaande basisvoorzieningen is nodig vanwege de groei van het aantal inwoners in Teteringen met 4.500 tot 2020 (6.810 inwoners in 2010). In Teteringen is sprake van een meer dan gemiddelde vergrijzing en dat heeft gevolgen voor onder andere de voorzieningen voor de oudere inwoners en inwoners met een beperking. Voor het uitbreiden van de zorg en dienstverlening zijn behalve winkels en recreatieve en culturele voorzieningen wellicht ook een uitbreiding van de eerste lijns gezondheidszrg (vb. huisarts)nodig, een wijkrestaurant en verschillende functies zoals een informatie- en adviespunt, activiteitencentra en mogelijkheid van service aan huis.

Zorgservicelint
In de brede school de Mandt is ruimte voor een Coördinatie-, informatie- en adviespunt. De informatie- en adviestaken worden ingevuld door vrijwilligers van de dorpsraad Teteringen en de Katholieke Bond voor Ouderen, afdeling Teteringen. De accommodatie de Stee biedt ruimte aan het spreekuur sociaal-maatschappelijk werk, dagactiviteiten voor ouderen en een wijkrestaurant. Verder zijn de twee locaties Gezondheidshuis aan de St. Willebrordstraat en het winkelcentrum Scheperij onderdelen van het lint. In het Gezondheidshuis zijn gehuisvest drie huisartsen, een apotheek, een praktijk fysiotherapie en maatschappelijk werk en het winkelcentrum Scheperij heeft onder andere een supermarkt voor de eerste levensbehoeften.
Met de groei van het aantal woningen voor ouderen en ouderen die zorg nodig hebben, groeit ook de behoefte aan mogelijkheden om persoonlijke zorg en diensten aan huis te kunnen afnemen.

Veilig en toegankelijk voor iedereen
Het is belangrijk dat de route tussen de verschillende voorzieningen toegankelijk en veilig is en dat de voorzieningen zelf goed bereikbaar zijn. In 2011 is een GWI-stimuleringsbudget van maximaal ⬠33.000,-- beschikbaar om in te zetten voor het verbeteren van de toegankelijkheid.
In februari 2010 ondertekenden acht partijen, waaronder de Stichting Dorpsraad Teteringen, woningbouwcorporatie Singelveste-AlleeWonen en ouderen- en zorgorganisaties de GWI-overeenkomst 2010-2011.

Breda, 22 december 2010