Gemeente Breda

Breda start bestemmingsplanprocedure voor Landgoed De Klokkenberg

Het college streeft onverkort naar minimale nieuwbouw die nodig is om de woonzorgfunctie in Landgoed De Klokkenberg te laten functioneren.

Verder gaat Breda met Vitalis WoonZorg Groep afspraken maken over de locatie van de Berkenhofschool en de kosten van de aanleg van infrastructuur. Deze punten neemt het college mee bij het besluit om de planologische procedure te starten voor Landgoed de Klokkenberg. Ook wordt het interactieve proces met de klankbordgroep voortgezet.

Het college wil de nieuwbouw in het Markdal zoveel mogelijk beperken. Vertrekpunt is de notitie Stedelijke programmering 2020, Koers Gezet. Daarin staat dat de ontwikkeling van De Klokkenberg door moet gaan. Daar voegt het college aan toe dat zij de nieuwbouw in het Markdal zoveel mogelijk wil beperken. Het college streeft er dan ook naar dat Vitalis WoonZorg Groep slechts die aantallen woningen ontwikkelt, die nodig zijn om de woonzorgfunctie in de Klokkenberg te laten functioneren. In het bestemmingsplan en in de
grondexploitatieovereenkomst met Vitalis wordt het definitieve programma vastgelegd.

Berkenhofschool
Een ander punt waarover afspraken worden gemaakt in de grondexploitatieovereenkomst is de Berkenhofschool. Vitalis en de gemeente gaan in gesprek afspraken maken over de toekomstige locatie van de school. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk: de school kan worden herbouwd op de huidige locatie of verplaatst naar een andere locatie op het Landgoed of naar elders in de stad.

Infrastructuur
Verder maken de gemeente en Vitalis afspraken over de aanleg en de kosten van de fiets-voetbrug over de Mark, de faunapassage onder de Galderseweg en twee verkeersveilige aansluitingen van het Klokkenbergterrein op de Galderseweg . De aanleg van deze voorzieningen geldt voor het college als randvoorwaarde voor de herontwikkeling van Landgoed De Klokkenberg.

Het Masterplan Landgoed de Klokkenberg gaat uit van maximaal 242 tot 377 woningen en 199 tot 36 zorgeenheden. Vitalis stelt dat zij een minimaal aantal woningen moet bouwen om betaalbare voorzieningen te kunnen aanbieden. Het Masterplan is begin januari 2010 door het college vastgesteld.

Breda, 22 december 2010

Bestemmingsplanprocedure Landgoed De Klokkenberg