Nieuw-Vlaamse Alliantie




België niet betrokken bij cyberaanvallen tegen WikiLeaks

klok 22 december 2010

Het internationale onderzoek naar cyberaanvallen op websites die tegen WikiLeaks ageren, heeft tot nu geen enkele link naar België opgeleverd. Dat antwoordde minister van Justitie De Clerck in de Kamercommissie voor Justitie op een vraag van N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke. Er hebben zich geen Belgische slachtoffers gemeld en er zijn geen daders gevonden.

Eerder hadden wraakgevoelens geleid tot cyberaanvallen van de groep 'Anonymous' op websites die WikiLeaks en boegbeeld Assange vijandig gezind zijn: Visa, Mastercard en het Zweeds openbaar ministerie. Maar het internationale onderzoek naar deze acties heeft dus nog geen links naar België opgeleverd: geen daders en geen slachtoffers.

De voorbije dagen had de Nederlandse krant De Telegraaf gemeld dat er aanvallen vanuit Nederland én België gepleegd waren tegen de betrokken sites. Dat ontkende De Clerck. De Computer Crime Unit bevestigt dit verhaal niet, zei hij.

Informaticasabotage Bracke wilde ook weten hoe deze aanvallen bestraft kunnen worden. "Plegen zij criminele feiten? Afspreken om op hetzelfde moment naar eenzelfde website te gaan, waardoor die crasht, is dat een criminele daad?" Volgens De Clerck heet dat informaticasabotage en kunnen de daders gestraft worden met een celstraf van 5 jaar en een boete van 550.000 euro. Opmerkelijk: de wet maakt geen onderscheid tussen grote hackers - met een leger "zombiecomputers" - en kleine garnalen - met één PC'tje. En zelfs wie nog maar probeert te hacken, kan gestraft worden. Auteur(s): Siegfried Bracke, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be