Rijksoverheid

dankzij ambassade

Intensive care in Skopje open dankzij ambassade

Nieuwsbericht | 22-12-2010

De Nederlandse ambassadeur in Macedonië, Simone Filippini en de Macedonische minister van Volksgezondheid Bujar Osmani openden gezamenlijk de nieuwe intensive care van de Universitaire Kliniek in Skopje. Het geld daarvoor werd mede dankzij de Nederlandse ambassade in Skopje ingezameld. Ook de voorzitter van de Macedonische Nationale Transplantatiestichting, Vladimir Cadikovski, was bij de opening aanwezig.

In totaal werd een bedrag van 2.644.383 MKD (47.500 euro) ingezameld bij individuele donateurs, Macedonische ondernemingen en de Nederlandse ambassade. Daarnaast werden nog eens drie bedden geschonken met een waarde van 370.000 MKD ofwel 6.000 euro.

De kliniek kan hierdoor bij de International Paediatric Transplantation Association (IPTA) accreditatie aanvragen voor het uitvoeren van complexe transplantaties bij kinderen, zoals levertransplantaties. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat veel operaties die nu op kosten van de familie en het ziekenfonds in het buitenland plaatsvinden, in Macedonië zelf worden uitgevoerd.

De actie was ook bedoeld als katalysator voor de stappen die Macedonië nog moet zetten om een volwaardig lid van de Europese transplantatiegemeenschap te worden en om toegang te krijgen tot de internationale orgaanbanken.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051