Gemeente Purmerend

Don Bijl ontvangt B&W Amsterdam voor diner pensant

22 december 2010

Positie Purmerend in metropoolregio onderwerp van gesprek - Het Purmerendse college kreeg op dinsdag 21 december bezoek van haar Amsterdamse collega's: burgemeester Eberhart van der Laan en wethouder Andree van Es werden samen met een ambtelijke delegatie, ontvangen in het Burgerweeshuis. Ook wethouder Dennis Straat van Zaanstad was hierbij aanwezig. Tijdens een diner pensant (een dialoog aan een gedekte tafel) discussieerden de bestuurders en adviseurs over de toekomst van de metropoolregio Amsterdam.

Centrale vraag was: hoe is de positie van beide steden in een toekomstbeeld van 2030? Verder werd ingegaan op thema's als: de betekenis van het platteland voor het stedelijk gebied, de ruimtelijke en economische ontwikkelingen en de bestuurlijke organisatie. Specifieke aandacht werd gegeven aan de groeiende behoefte aan streekproducten in de steden. Conclusie was dat er in onze regio volop kansen zijn voor een voorspoedige verdere ontwikkeling.

Don Bijl: 'Het is inspirerend om op een historische plek 2010, het jaar van Purmerend 600 jaar stad, af te sluiten met een gesprek over de toekomst van de stad in een groter geheel. Amsterdam is altijd een belangrijke gesprekspartner voor Purmerend geweest. Willem Eggert was een Amsterdammer en Amsterdam lag met het groeikernenbeleid aan de basis van de enorme groei van Purmerend gedurende de afgelopen decennia. Het is fijn te ervaren dat ook de huidige bestuurders volop met ons willen meedenken.'