Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS Over de Doden: een ode....

HILVERSUM, 20 december 2010 - NOS Over de Doden maakt dit jaar het 'debuut' in de serie jaaroverzichten van de NOS. In het programma wordt stilgestaan bij de verhalen over bekende én onbekende mensen uit binnen- én buitenland die in de afgelopen twaalf maanden zijn overleden. De mensen voor wie de NOS het spreekwoordelijke kaarsje opsteekt hebben allen iets bijzonders gedaan of gepresteerd. NOS Over de Doden staat voor woensdag 22 december van 22.45 tot 23.35 uur op Nederland 2 geprogrammeerd.

Presentator Herman van der Zandt: "Over de Doden gaat niet over de dood, maar over wat deze mensen hebben gedaan of betekend tijdens hun leven. De dood is voor ons eigenlijk een aanleiding om nog eens te laten zien hoe bijzonder die mensen waren. Je moet dan denken aan een herinnering, een beeld dat niet weggaat, een gedachte die blijft hangen of een fragment zoals we de overledene juist niet kennen. Want een mensenleven samenvatten in minder dan een uur is onmogelijk en volledig kunnen we al helemaal niet zijn."

Tijdens het vijftig minuten durende programma wordt onder meer stil gestaan bij bekende namen als Jan Blokker, Corneille, Hans Dijkstal, Laurent Fignon, Anton Geesink, Miep Gies, Antonie Kamerling, Hans van Mierlo, Harry Mulisch, Conny Mus, Jean Nelissen en Edgar Vos.

Maar ook minder bekende mensen als Bob Sheppard - meer dan vijftig jaar de vaste speaker van de New York Yankees - en Bill Millin komen aan bod. Millin was de doedelzakspeler van de Eerste Special Service Brigade die op D-day al spelend het ijskoude water voor de kust van Normandië instapte en bleef spelen terwijl zijn kameraden om hem heen sneuvelden. Verder is er aandacht voor bij Luc Janzen, de 25-jarige korporaal eerste klasse, de laatste militair die omkwam tijdens de Nederlandse missie in Uruzgan. Ook toont de NOS een ode aan Tsutsomo Yamaguchi, de enige mens die twee atoombommen wist te overleven. Bovendien is er een eerbetoon voor Henny Kalfsbeek uit Marum en voor de in juni overleden Jos Wijnant, tot dat moment met 108 jaar de oudste man van Nederland. Kalfsbeek, moeder van drie kinderen, was de spil van de muziekvereniging in haar dorp.

NOS Over de Doden 2010

Woensdag 22 december - 22.45-23.35 uur (Nederland 2)

Presentatie: Herman van der Zandt

Herhaling: vrijdag 24 december - 15.05-15.55 uur (Nederland 2)