Raad van State


woensdag 22 december 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Centrum Haaren' van de gemeente Haaren. Het bestemmingsplan maakt een nieuw multifunctioneel centrum mogelijk op de plek van het huidige Haarensteijn. Het centrum biedt onder meer ruimte aan horeca, twee scholen, winkels en seniorenwoningen. Het plan maakt ook de bouw van woningen mogelijk op een aantal andere locaties in het centrum van Haaren. Het gaat om de Kerkstraat-Oost en de locaties 'De Klimop' en 'De Hasselbraam'. Twee scholen uit die buurt verhuizen naar het multifunctionele centrum. Een aantal inwoners van het centrum van Haaren komt tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral aantasting van hun woon- en leefklimaat. Zij vinden dat het karakter van het centrum van Haaren wordt aangetast. Een bedrijf uit Haaren komt ook tegen het plan in beroep. Het bedrijf is eigenaar van een aantal panden in de omgeving van het nieuwe multifunctionele centrum. Het is bang dat de detailhandel in het centrum leidt tot concurrentievervalsing voor de winkels in zijn panden. Een van de inwoners is het er niet mee eens dat het plan bebouwing van zeventien meter hoog toestaat op een afstand van vijf meter van een begraafplaats. Hij vindt dat hierdoor de rust en privacy van bezoekers van de begraafplaats worden aangetast. (zaaknummer 200905023/1)

10.00 uur

Zitting over het verzoek om de Thomaskerk aan de Oranje Nassaulaan in Zeist van de gemeentelijke monumentenlijst te verwijderen. Drie kerkrentmeesters uit Zeist hadden daarom gevraagd, omdat zij door de monumentenstatus vermogensverlies zouden lijden. De drie zijn kerkrentmeesters van de Thomaswijkgemeente. De Thomaswijkgemeente maakt gebruik van de Thomaskerk, maar is geen eigenaar van de kerk. Dat is de Hervormde Algemene Kerkenraad van Zeist (HAK). Volgens de kerkrentmeesters is het niet mogelijk om de plannen te realiseren die voor het voortbestaan van de wijkgemeente noodzakelijk zijn. De HAK en het College van kerkrentmeesters van de Hervormde Kerk Zeist (CvK) hebben namelijk besloten het gebouw te verkopen en een deel daarvan weer terug te huren. Het CvK is beheerder van de kerk. De rechtbank in Utrecht heeft in april 2010 het verzoek van de kerkrentmeesters niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij naar het oordeel van de rechtbank geen belanghebbenden zijn bij de aanwijzing van de kerk als gemeentelijk monument. De kerkrentmeesters zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201005345/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van de burgemeester van Den Haag om een beperking op te leggen aan de verenigingen 'het Haags Vredes Platform' en 'Stop de Coalitie'. De beperking hield in dat op 31 maart 2009 niet bij het World Forum Congrescentrum mocht worden gedemonstreerd, maar dat de demonstratie in plaats daarvan op het Malieveld moest plaatsvinden. In het congrescentrum vond op 31 maart 2009 een conferentie over Afghanistan plaats. De burgemeester heeft vanwege de aard van de conferentie en haar bezoekers allerlei veiligheidsmaatregelen moeten treffen. Bezoekers waren onder meer de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, de president van Afghanistan en de onderminister van Buitenlandse Zaken van Iran. De rechtbank in Den Haag heeft in april 2010 geoordeeld dat beide verenigingen geen belang meer hadden bij een inhoudelijk oordeel over het besluit van de burgemeester, omdat de datum van de demonstratie al geruime tijd was verstreken. Bovendien was het naar het oordeel van de rechtbank niet aannemelijk dat een zelfde uitzonderlijke situatie zich op korte termijn weer zou voordoen. Beide verenigingen zijn het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat zijn geen belanghebbenden meer zijn en komen tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201005335/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Boxmeer van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2008'. Het plan maakt onder meer een tentoonstellingsruimte met overdekt terras mogelijk in de buurt van de natte natuurparel 'De Vilt'. Een aantal inwoners van Boxmeer is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor aantasting van een dassenburcht in de buurt van de tentoonstellingsruimte. Ook zijn zij bang voor verkeersoverlast. Bovendien staat provinciaal beleid een tentoonstellingsruimte op die plek niet toe, aldus de inwoners. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken de inwoners de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200907772/4)