Politiebond ACP

21 december 2010

Politietop: "Het valt wel mee"

"'Het valt wel mee' met het gebrek aan respect, waardering en gezag jegens de politie", zo luidt een deel van de eerste zin uit het eindrapport van de zogenoemde Politietop. Maar is dat ook zo? Vanmiddag, op dinsdag 21 december, werd het rapport op het politiebureau district Gouwe IJssel in Gouda aangeboden aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.
"'Het valt wel mee' met het gebrek aan respect, waardering en gezag jegens de politie", zo luidt een deel van de eerste zin uit het eindrapport van de zogenoemde Politietop.

"'Het valt wel mee' met het gebrek aan respect, waardering en gezag jegens de politie", zo luidt een deel van de eerste zin uit het eindrapport van de zogenoemde Politietop.

Eerst maar eens een korte terugblik. Tijdens de onderhandelingen over de CAO Politie van 2008 signaleerden de betrokken partijen dat politiemensen weinig respect en waardering ervoeren. Daarnaast was de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Ter Horst, van mening dat de politie te weinig gezag zou hebben en uitstralen. Een gezamenlijk beeld over waardering en respect bij en over de politie ontbrak. Tijdens de onderhandelingen was niet alleen terecht veel aandacht voor een goede en rechtvaardige loonsverhoging (die is er gekomen), maar ook voor immateriële zaken, zoals respect, imago en gezag. De ACP heeft zich voor beide zaken voortdurend hard gemaakt.

Politietopper

De Politietop is in 2009 en 2010 op meerdere momenten gehouden onder leiding van mevrouw Marie van Rossen (gepensioneerd burgemeester van Alkmaar) en de heer Bas Haring (hoogleraar aan Universiteit van Leiden en filosoof). Er is gesproken over de visie op politiewerk, de plaats van de politie in de samenleving, gezag en uitstraling en over waardering én erkenning. Deze gesprekken vonden zowel binnen de politieorganisatie als binnen de politiek en maatschappelijke organisaties plaats. Ook de ACP heeft ruim aandacht besteed aan het onderwerp en is in gesprek gegaan met haar leden in de verschillende politieregio's. Deze campagne van de ACP, genaamd `Politietopper', was zeer geslaagd (www.politietop.nl). Negen politiemensen werden door hun eigen collega's genomineerd als politietopper. Deze positieve aanpak is goed ontvangen door de collega's en leidinggevenden. De ACP heeft dus uitgebreid mét en óver haar leden gesproken. De uitkomsten van die bezoeken heeft de ACP gebruikt als input voor de officiële topbijeenkomsten.

Gemeenschappelijke visie

Wat moest de Politietop op grond van de CAO-afspraken ook alweer opleveren?


- Het vormen van een gemeenschappelijke visie op de ontwikkeling van de politiefunctie en de maatschappelijke positionering daarvan.
- Een gemeenschappelijk gedeelde opvatting over de problematiek van waardering en respect, zoals dat ervaren wordt binnen de politieorganisatie. En vanuit die erkenning een visie te ontwikkelen op mogelijke beleidsmaatregelen om deze problematiek weg te nemen.

De kern is dat het hier gaat om een gemeenschappelijke visie op de politiefunctie. Het gaat dus niet alleen over de visie van de politiek, over de visie van de bestuurders en media of alleen over de visie van de politie zelf. Het gaat om een gemeenschappelijke visie.

Bemoedigende uitkomsten

Ondanks een wat moeizame start van het project zijn de uitkomsten bemoedigend. Het rapport geeft een aantal interessante handvatten om het gezag van, de waardering en het respect voor de politie te versterken:


- Koester de huidige positie van de politie, tussen de burgers in. Dichtbij en toegankelijk, maar wel met gezag.

- Verhoog de gemiddelde leeftijd van politiemensen op straat. Politiemensen met meer ervaring stralen haast vanzelf meer gezag uit en krijgen van burgers meer respect en waardering.
- Besteed in de opleiding en latere training meer aandacht aan het hanteren van de handelingsruimte. Politiemensen zijn autonome professionals en dienen ook als zodanig opgeleid en getraind te worden.
- Ontwerp en installeer een slimmere sturingssystematiek op basis van grootheden die een duidelijke afgeleide zijn van veiligheid: stuur op veiligheid in plaats van onveiligheid.

- Bestuurders en vertegenwoordigers van politie en justitie, zoals bevoegd gezag, korpsleiding en vakbonden hebben via de media grote invloed op de beeldvorming over de politie. Zij moeten meer met elkaar naar buiten treden en communiceren.

- Heroverweeg de flitsbon of geef deze totaal anders vorm: het is op dit moment, onbedoeld, de meest voorkomende contactvorm tussen politie en burger en heeft daardoor grote invloed op het imago van de politie.

Verbeterpunten

Een belangrijke bevinding van de Politietop is dus als volgt: "'Het valt wel mee' met het gebrek aan respect, waardering en gezag jegens de politie." De gemiddelde burger heeft respect en waardering voor de politie en de meeste politiemensen ervaren dat ook zo. Dat doet de ACP denken aan de acties rond de vorige CAO. Collega's kregen toen veel bijval van het publiek. Dat was natuurlijk niet voor niets! Dat het "meevalt" betekent echter niet dat er niets aan de hand is. Denk bijvoorbeeld aan (media)beeldvorming van de politie, de positie van de politie in de samenleving (is het maar een speler op de veiligheidsmarkt of is ze de specialist met regiefunctie?) en de communicatie door bevoegd gezag en korpsleiding (politiek neemt besluiten en de politie communiceert en wordt erop afgerekend). Maar ook de al vaker door ons gesignaleerde kloof tussen korpsleiding en de politieambtenaren. Hoe kan het dat politiemensen wel trots zijn op hun werk maar niet op hun organisatie?

Handreikingen

Zoals gezegd, het rapport biedt waardevolle handreikingen om gezag, respect en waardering te vergroten en vast te houden. De ACP zal het rapport goed bestuderen en beoordelen tot welke voorstellen ze voor nader (CAO-)overleg wil komen. Je kunt het eindrapport van de Politietop onderaan dit artikel in pdf-bestand downloaden.
---

Bestanden:
Eindrapport_Politietop.pdf
Weergave_gesprekken_Politietop1.pdf
Weergave_gesprekken_Politietop2.pdf