Laat me naar je hartslag luisteren

22/12/2010 08:17

PR Newswire

NOORDWIJK, Nederland, December 22, 2010 /PRNewswire/ -- Wat als het meten van je hartslag even eenvoudig zou zijn als het luisteren naar muziek tijdens het joggen? Dankzij doorbraken in de ruimtevaarttechnologie zal een iPhone weldra in staat zijn om verschillende tonen tegelijk aan te geven: die van uw favoriete artiesten en die van uw hart.

Met behulp van ESA's Technology Transfer Programme (ESA TTP) heeft het Zwitserse bedrijf CSEM dit jaar het definitieve prototype van zijn Pulsear-apparaat ontworpen. Een minuscuul toestel dat is ingebouwd in een gewone oortelefoon, dat infraroodsignalen gebruikt om te zien hoe snel uw hart slaat. Het stuurt infraroodsignalen door de weefsels in uw oor. Een minuscule fotodiode slaat de resultaten vervolgens op en verstuurt de informatie via de draden in de oortelefoon naar een apparaat dat aangesloten is op uw telefoon.

Het resultaat is een nauwkeurige meting van uw hartslag zonder dat u daarvoor een borstriem hoeft te dragen.

"Vele mensen luisteren naar muziek wanneer ze lichaamsoefeningen doen en vele mensen vinden de riemen onaangenaam," aldus dr. Andrea Ridolfi van CSEM, "dus leek het ons een goed idee om de hartslag te meten via het oor."

Oplossing dankzij ruimtevaarttechnologie

Eerdere pogingen van CSEM om de hartslag te meten met behulp van oortelefoontjes waren niet toereikend, aldus dr. Ridolfi, omdat de beschikbare technologie niet geavanceerd genoeg was. Dat was echter voordat CSEM een complexe borstsensor ontwikkeld had voor het meten van het bloedzuurstofgehalte bij astronauten voor ESA's Long Term Medical Survey systeem. "Zodra dat af was", aldus dr. Ridolfi, "zeiden we, 'laten we dit hergebruiken'."

Met een subsidie van ESA TTP's 'Technology Transfer Demonstrator' initiatief ontwierp CSEM het prototype. Het initiatief ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe hardware en software om de kloof tussen ruimtevaarttechnologie en het gebruik op aarde ervan te overbruggen.

Een iPhone-applicatie toont uw gemiddelde hartslag op het scherm en vergelijkt bijvoorbeeld het resultaat van uw loopprestaties van vandaag met die van vorige week. Personen die de app uitprobeerden tijdens hun training waren erg te spreken over het apparaat. Hoewel het huidige prototype alleen de hartslag meet, zouden toekomstige versies eenvoudig aangepast kunnen worden om andere vitale lichaamsfuncties te meten zoals het bloedzuurstofgehalte. Dit zou de weg vrijmaken voor een aantal medische applicaties.

"Het toepassen van ruimtevaarttechnologie heeft een enorm potentieel om innovatie aan te wakkeren in gebieden waar je ruimtevaarttechnologie niet zou verwachten", vertelt Frank M. Salzgeber, hoofd van ESA TTP. "ESA TTP wil de Europese industrie helpen om vooruitstrevende ruimtevaartoplossingen toe te passen op hun markten."

Open oproep voor demonstraties van technologische overdracht: http://www.technology-forum.com/demonstrators/

Meer informatie: http://www.esa.int/ttp

European Space Agency

CONTACT: Contact: ttp@esa.int / +31-71-565-6208






-