Gemeente Westervoort

Westervoort zamelt plastic in 2011 eens per twee weken in

In 2011 kunnen inwoners van Westervoort hun plastic verpakkingsafval eens in de twee weken aanbieden. In de even weken zamelt SITA op de woensdag het plastic in.

De gemeente hoopt dat er dan nog meer inwoners plastic gaan inzamelen. Bovendien staan de zakken met plastic bakjes, flessen, flacons et cetera minder lang, waardoor deze minder plaats innemen in bijvoorbeeld schuren en de eventuele stankoverlast minder is. De eerste inzameldag in 2011 is op woensdag 12 januari 2011.

Inzameling tot nu toe
Veel inwoners van Westervoort doen mee aan het scheiden van plastic verpakkingsafval. Op de inzameldag, die tot nu toe een keer per maand was, worden er veel zakken aangeboden. Ook brengen inwoners hun plastic naar het Afvalbrengstation in Arnhem Noord en de retourette in winkelcentrum De Wyborgh (bij de retourette kan alleen los plastic verpakkingsafval worden aangeboden). In 2010 is er zo'n 157.000 kg plastic ingezameld. Dit is omgerekend zo'n 25 kg per huishouden per jaar. Daarmee scoort Westervoort ruim boven het landelijk gemiddelde. Inwoners besparen hierdoor direct op hun afvalstoffenheffing (Diftar-systeem).

Waarom vanaf 2011 eens per twee weken?
In december 2009 is Westervoort gestart met de inzameling van plastic verpakkingsafval. Er is toen gekozen voor inzameling eens per maand. Nu is ervoor gekozen om iedere twee weken een inzamelronde te houden. Door het plastic iedere twee weken op te halen hoopt de gemeente dat er nog meer mensen mee gaan doen. Bij een tweewekelijkse inzameling hoeven de zakken minder lang te worden bewaard. Het neemt dus minder ruimte in en vermindert eventuele stankoverlast. Inzameling in de even weken is ook makkelijker te onthouden. Voorheen vond inzameling plaats op de vierde woensdag van de maand. Dan moet de afvalwijzer of kalender vaak worden geraadpleegd om te checken wanneer de zakken worden opgehaald door SITA.

Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic?
Het ingezamelde plastic gaat naar het regionaal overslagdepot bij SITA in Duiven. Daarvandaan wordt het samengeperst en getransporteerd naar Duitsland, waar het plastic in sorteerinstallaties in verschillende plasticfracties wordt gescheiden en vervolgens wordt hergebruikt.

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl