Rijksoverheid


Kassa voor kennis universiteiten

Nieuwsbericht | 22-12-2010

De universiteiten van Delft, Twente, Tilburg, Wageningen en Utrecht krijgen samen EUR 25 miljoen om onderwijs en onderzoek meer toe te snijden op de ontwikkeling van maatschappelijk en commercieel interessante toepassingen.

Het geld is afkomstig uit het zogeheten valorisatieprogramma dat in opdracht van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) wordt uitgevoerd door het Agentschap NL.

"De kennis in de hoofden van studenten, docenten en hoogleraren is goud waard," zegt minister Verhagen (EL&I). "De potentie van de kennisinstellingen voor onze economie en voor ons land is enorm. Toepassing van die kennis is kassa voor wetenschappers, universiteiten en bedrijven."

De toekenning van de 25 miljoen euro is een belangrijke stap om kennis bij universiteiten beter ten gelde maken en maatschappelijk te benutten. Universiteiten kunnen met deze fondsen bijvoorbeeld colleges geven aan studenten over het starten van eigen bedrijf, of onderzoekers bijstaan om hun wetenschappelijke kennis om te zetten in patenten voor aantrekkelijke diensten en producten.

Toepassing van wetenschappelijke kennis in commerciële en maatschappelijke producten en diensten is een prioriteit van het kabinet. In 2011 is er opnieuw geld beschikbaar om plannen van kennisinstellingen te helpen financieren. De ministeries van EL&I en OCW maken de omvang van deze fondsen binnenkort bekend.

Verantwoordelijke ministeries


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Zie ook


* www.twitter.com/eleninieuws | Volg het nieuws van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie via twitter

* EL&I op Facebook

* Contact met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

* Valorisatieprogramma


* Innovatie en ondernemen | Onderwerp | EL&I

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051