Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 22 december 2010

'Glastuinders: stel afzetmarkten centraal in strategie'

ABN AMRO publiceert rapport "Marktgericht investeren in de glastuinbouw"

Goede informatie over afzetmarkten voor groenten, bloemen en planten wordt steeds belangrijker. De verkoop via internet neemt toe, huis- en budgetmerken scoren goed, en duurzame producten zijn in trek. Daarnaast telt transparantie wat betreft herkomst, tuinder en productiewijze. Ook krijgen regionale producten meer aandacht. Kortom, marktgerichte innovaties bieden nieuwe kansen op succes in de sector. Dat meldt het rapport "Marktgericht investeren in de glastuinbouw" dat ABN AMRO gisteren publiceerde.

Voor de crisis deden glastuinbouwbedrijven vrijwel uitsluitend aanbodgerichte investeringen om kostprijsverlaging en schaalvergroting te realiseren. De sector staat nu op een tweesprong: gaan bedrijven deze strategie voortzetten, of is vraag- en marktgericht investeren verstandig? ABN AMRO adviseert expliciet om beide alternatieven te onderzoeken. Onderscheidend vermogen en continue productinnovatie zijn beslissend bij marktgerichte investeringen. Een focus op markttrends biedt daarbij de grootste succeskansen.

Marktgericht investeren
Investeringen in zaken als smaak, duurzaamheid, service, verkoopconcepten en marketing kunnen zorgen voor een hogere opbrengstprijs. Ook kan worden ingespeeld op gezondheidstrends en de informatiebehoefte van de klant. De introductie van een concept is het meest succesvol bij verticale samenwerking. Private labels kunnen leveren of het voeren van een huisstijl wordt belangrijker.

Innovatie, bedrijfsovername of schaalvergroting
Juist door de laagconjunctuur zijn er voor sterke partijen goede mogelijkheden om verder te innoveren of het bedrijf te optimaliseren door een bedrijfsovername of schaalvergroting. ABN AMRO adviseert om schaalvergroting in kleine stappen uit te voeren en met voldoende eigen middelen. Zowel in de groente- als de sierteelt is sprake van een wankel marktevenwicht. Dit biedt weinig ruimte voor grote uitbreiding van de productiecapaciteit.

Het rapport voor de "Marktgericht investeren in de glastuinbouw" wordt gratis ter beschikking gesteld en is te downloaden via www.abnamro.nl/agrarisch

Noot voor de redactie,