Controle op alcoholverkoop aan jongeren boekt stilaan resultaten

22/12/2010 10:07

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Sinds 10 januari 2010 mogen handelaars net als horeca-uitbaters geen sterke drank verkopen aan jongeren onder de 18. Wie jonger dan 16 is, krijgt helemaal geen alcohol. De Controledienst Tabak en Alcohol van de FOD Volksgezondheid stelt vast dat, ondanks een aantal successen, er op veel vlakken nog werk aan de winkel is.

Automaten waren begin 2010 een groot pijnpunt. Bijna nergens was er controle op de verkoop van alcohol. De controleurs hebben op korte tijd een grootschalige actie gevoerd waardoor de alcoholische dranken intussen uit de automaten zijn verdwenen of er identificatiesystemen zijn aangebracht die leeftijdscontrole mogelijk maken. Ze merken wel op dat de identificatiesystemen niet overal geactiveerd worden, een punt dat in de toekomst nauwlettend in de gaten zal worden gehouden.

De horeca scoort vrij goed: van de 560 gecontroleerde zaken waren er maar in 48 (8%) inbreuken vast te stellen.

Voor de festivals zijn de afgelopen maanden extra inspanningen geleverd. 41 evenementen zijn niet alleen gecontroleerd, de controledienst heeft ook op voorhand contact met de organisatoren opgenomen om uitleg te geven over de wetgeving en de controles. 25% van de organisatoren bleek desondanks geen specifieke maatregelen getroffen te hebben. Nog eens 25% ging dan weer verder dan de wet voorschreef en stak extra tijd en middelen in opleiding van het personeel en in bewustmaking van de festivalgangers. De overige 50% had enkel het personeel geïnformeerd.

Jongerenfuiven, bijvoorbeeld van jeugdbewegingen en lokale organisaties, zijn een geval apart. 45% van de gecontroleerde fuiven en feesten was niet in regel. Heel wat lokale feestjes en fuiven krijgen een vergunning voor sterke drank van de gemeente, maar weinig organisatoren slagen er in om effectief het verkoopsverbod aan jongeren toe te passen. Een moeilijkheid bijvoorbeeld is dat het 'zaalpersoneel' zelf dikwijls jonger dan 18 is en zich niet goed geplaatst voelt om leeftijdscontroles te doen.

In 2011 is een algemene bewustmakingscampagne over het verkoopsverbod van alcohol aan jongeren voorzien, die in samenwerking met de betrokken sectoren en een aantal verenigingen zal worden gevoerd. De Controledienst Tabak en Alcohol zal ook extra inspanningen leveren om de lokale besturen te informeren.

Met het eindejaar en het einde van de examenperiode in zicht, zullen de controleurs zich concentreren op kerstmarkten en horecazaken in school- en uitgaansbuurten.

Contact :

Jan Eyckmans

Woordvoerder FOD Volksgezondheid

0495/25.47.24

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel