Ingezonden persbericht



---

Terug- en vooruitzien met evaluatierapport Tweede Kamerverkiezingen

De ChristenUnie heeft de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen 2010 ge valueerd. Het Landelijk Bestuur heeft het rapport met de titel 'Met hart en ziel, terugblikken en vooruitzien' in ontvangst genomen. De Stuurgroep Tweede Kamerverkiezingen 2010 heeft de analyse van de campagne gemaakt op basis van enqu tes en interviews met betrokkenen. Ook heeft er een groot kiezersonderzoek plaatsgevonden. Het partijbestuur heeft 'grote waardering voor het grondige werk van de stuurgroep en herkent zich in grote lijnen in het geschetste beeld'. Partijleider Rouvoet zegt dat de partij het rapport 'moet nemen zoals het er ligt'.

In het rapport worden drie hoofdoorzaken aangewezen voor de 'teleurstellende' verkiezingsuitslag (de ChristenUnie slonk van 6 naar 5 zetels op 9 juni). Zo'n 45.000 duizend kiezers die in 2006 nog voor de ChristenUnie hadden gekozen, zijn op 9 juni thuis gebleven, blijkt uit het kiezersonderzoek. Volgens het rapport is dat vooral te wijten aan een gebrek aan binding en herkenning tussen de ChristenUnie en haar potenti le kiezers. Een tweede oorzaak wordt gelegd in het gebrek aan een concrete invulling van het 'christelijk-sociale' profiel van de partij. Christelijk-sociaal is wel degelijk een herkenbaar profiel voor veel kiezers, maar de ChristenUnie is er niet in geslaagd dat goed te vertalen naar concrete punten, oordeelt het rapport. Tot slot wordt in het rapport een kritische kanttekening gemaakt over de organisatie en de regie van de campagne.

Het partijbestuur herkent zich op hoofdlijnen in het geschetste beeld. Partijvoorzitter Peter Blokhuis: "Het sluit aan bij de geluiden die wij horen uit onze achterban. Het rapport doet niets af van onze waardering voor de enorme inzet van de mensen op wie hierin het licht valt. Het Landelijk Bestuur trekt de analyse vooral ook zichzelf aan. De ChristenUnie is een jonge partij die wil leren en corrigeerbaar wil zijn. We zijn ook blij met het rapport omdat het bevestigt dat de ChristenUnie gedragen wordt door mensen met een hart voor christelijke politiek."

De stuurgroep doet in het rapport diverse aanbevelingen. Blokhuis: "We nemen de aanbevelingen serieus en gaan er daarom ook mee aan de slag. Op korte termijn willen wij besluiten wat wij met elke aanbeveling zullen doen."

Lijsttrekker
Politiek leider Andr Rouvoet noemt het rapport in een reactie 'een heel herkenbare analyse van wat er goed ging en vooral wat er beter had gemoeten tijdens de campagne'. Veel van de kritische kanttekeningen komen overeen met wat ik de afgelopen weken tijdens de ontmoetingavonden met de achterban heb gehoord.' Rouvoet zegt zich op hoofdlijnen goed te kunnen vinden in de bevindingen van de stuurgroep waar het gaat over de campagneorganisatie en de communicatie binnen het verkiezingsteam. "Terecht legt de stuurgroep de vinger bij het feit dat ik als lijsttrekker niet permanent beschikbaar kon zijn voor de campagne, door de combinatie van het lijsttrekkerschap met twee ministerschappen (jeugd & gezin en onderwijs) en het vicepremierschap. Dat w s natuurlijk ook gekkenwerk en heeft onmiskenbaar z'n effect gehad op onze campagne en op de uitslag."

Het is volgens Rouvoet zaak dat de partij het rapport neemt zoals het er ligt, omdat het de beleving van de achterban en de kiezer weergeeft. "Wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk aan de slag met de serie aanbevelingen uit het rapport en doen we daar ons voordeel mee met het oog op de volgende verkiezingen." De huidige Tweede Kamerfractie heeft volgens Rouvoet de handschoen al opgepakt en werkt hard aan een herkenbare profilering als principi le christelijk-sociale partij: "als je kijkt naar de moties en amendementen die de ChristenUnie de afgelopen begrotingsdebatten heeft binnengehaald, dan onderstreept dat dat we onze rol als constructief-kritische oppositiepartij succesvol vervullen."


---

Noot voor de redactie,