Ingezonden persbericht


Aan de redactie: Publicatie per 22-12-2010 | 14.00 uur Delft 21-12-2010

DOK zet bezuinigingen in
Maatregelen Delftse bibliotheek al in januari zichtbaar

Ook de Delftse bibliotheek ontkomt niet aan forse bezuinigingen. Waar de tekorten op cultuur afgelopen maanden vaak onderwerp van gesprek waren, wordt het de komende weken ook voor de Delftenaar voelbaar. DOK zal op korte termijn maatregelen doorvoeren om de tekorten op te vangen, waarvan de beperking in openingstijden voor haar bezoekers wellicht de meest zichtbare is.

DOK zal richting 2014 haar begroting met 200.000 euro moeten terugbrengen, gezien de teruglopende financiering vanuit de Delftse gemeente. Tel daar de gestegen pensioenlasten en recente aanpassingen in de bibliotheek-CAO bij op en het wordt zichtbaar dat een 'kaasschaafmethode' niet langer afdoende is om de huidige bibliotheekvoorziening op peil te houden. DOK startte al een aantal maanden geleden het overleg met de Delftse Gemeente, waarin zij aangaf dat er een aantal hobbels genomen moet worden om niet alleen de bezuinigen het hoofd te bieden, maar ook om een gezonde en aantrekkelijke bibliotheek voor de toekomst te waarborgen. Daarbij zal DOK niet ontkomen aan een aantal ingrijpende aanpassingen.

Allereerst worden de openingstijden teruggebracht. Dit is een direct gevolg van het ontbinden van tijdelijke contracten van personeel, zodat DOK op korte termijn de bezuinigingen het hoofd kan bieden. Vanaf 1 januari 2011 is DOK Centrum op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 12.30-18.00 uur geopend. Vrijdagavond is DOK Centrum niet langer geopend. Op woensdag blijft de bibliotheek beschikbaar van 10.00 tot 18.00 uur. De zaterdag blijft ongewijzigd te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. DOK Voorhof sluit op vrijdagavond en zaterdagochtend en DOK Tanthof is niet langer te bezoeken op de donderdagmiddag en zaterdagochtend. De eerste twee maanden van het nieuwe jaar zal DOK in samenspraak met haar bezoekers bepalen of bovengenoemde wijziging in tijden de juiste is.

Ook zijn er gevolgen voor de tarieven die DOK voor haar diensten vraagt. Niet langer kan DOK kortingen aanbieden voor belangrijke groepen als studenten en in beperkte mate voor ouderen. Leden zullen worden geconfronteerd met een kostenstijging van hun abonnement met gemiddel 6%. In voorgaande jaren hanteerde DOK een jaarlijkse verhoging van ongeveer 4%. Ook Delftse instellingen, die diensten afnemen van DOK, kunnen te maken krijgen met hogere eigen bijdrages. Kortingen voor personen die minder te besteden hebben, blijven door middel van samenwerking met de Delftpas in stand.

De programmering van diverse activiteiten, die DOK in nauwe samenwerking met lokale maatschappelijke partners organiseert, zal op een andere manier moeten worden vormgegeven. Om voortbestaan van de activiteiten te kunnen waarborgen, zal DOK in 2011 vaker samenwerking zoeken met andere subsidieverstrekkers en sponsoren. Het laagdrempelige karakter van de activiteiten kan daarmee onder druk komen te staan, doordat mogelijk een bijdrage van de deelnemers aan deze activiteiten wordt gevraagd.

De groei die DOK afgelopen jaren samen met de Delftenaar wist te bewerkstelligen, is niet langer vanzelfsprekend. DOK trekt inmiddels meer dan 750.000 bezoekers per jaar en weet tegen de landelijke trend in, gebruikcijfers van haar collectie en voorzieningen positief om te buigen. Niet voor niets benoemde de branche haar eind vorig jaar als 'Beste bibliotheek van Nederland'. De rol van de Delftse Bibliotheek beperkt zich echter niet tot het uitlenen van boeken. Op het gebied van onderwijs, wijkaanpak, integratie en inburgering, laaggeletterheid of arbeid & inkomen is zij een belangrijke aanjager. De invulling van deze functies zal in nauw overleg met de Delftse gemeente opnieuw worden bekeken.

De bibliotheek zal in elk stadium van door te voeren wijzigingen haar bezoekers zo goed mogelijk informeren en betrekken. DOK roept haar leden, bezoekers en andere geĂŻnteresseerden op om via de website www.dok.info mee te praten over de huidige maatregelen en de mogelijke gevolgen ervan.