TNO

22 december 2010

Petitie van TNO voor gebruik van gerecycled plastic krijgt eerste positieve EFSA opinie

In de EFSA nieuwsbrief van 14 December 2010 staat, "EFSA delivers its first opinion on the safety of a process for manufacturing recycled plastics to be used as food contact materials". Deze eerste Europese EFSA opinie is gegeven voor een recycling petitie ingediend door TNO.

Tussen 17 april 2008 en 31 december 2009 moesten recyclers van bestaande processen voor closed loop recycling van voedselcontactmaterialen binnen en buiten the EU een petitie indienen bij de EFSA. Daarmee moest de voedselveiligheid (met name de. decontaminatiecapaciteit voor potentieel aanwezige contaminanten afkomstig van gebruik of misbruik door consumenten) worden gedemonstreerd. De EFSA ontving zoveel petities uit heel Europa, dat sinds de deadline voor het indienen van de petities nog geen opinies zijn gegeven. In dit speciale geval heeft een petitie van TNO als eerste een positieve opinie gekregen van de EFSA.

Het betrof een dossier dat is gebaseerd op een studie van een Closed Loop recycling systeem voor polypropyleen kratten van CHEP, een Europese Pallet en Kratten Pool. De recycling operatie wordt uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf Morssinkhof Plastics.

De kratten bedoeld voor voedselcontact zijn onderzocht volgens de Forest Of Peak (FOP) benadering. Deze analytische benadering, die is ontwikkeld door TNO, maakt het mogelijk om een voedselveiligheidsevaluatie uit te voeren van kunststofgerelateerde degradatieproducten en andere onbekende chemicaliën die aanwezig kunnen zijn in de kunststof.