Gemeente Tilburg

Gemeentelijk werkbedrijf bij Diamant-groep

Focus op mensen die binnen 3 jaar aan baan geholpen kunnen worden

Het college stelt de raad voor om het gemeentelijk werkbedrijf bij de Diamant-groep onder te brengen. Dat is de uitkomst van een verkenning die de afgelopen drie maanden heeft plaats gevonden. "We willen ons richten op een groep mensen die binnen 3 jaar weer aan een baan geholpen kunnen worden. Via het werkbedrijf gaan deze mensen gelijk aan de slag. Zij gaan werk doen waar behoefte aan is. Ook wordt gekeken wat zij aan scholing nodig hebben, om zo snel mogelijk weer aan een reguliere baan te komen", licht wethouder Jan Hamming (arbeidsmarktbeleid) toe.
Bundeling
Het werkbedrijf heeft een doelgroep van ongeveer 1.500 tot 2.000 mensen. De trajecten die geboden gaan worden zullen per deelnemer maximaal twee jaar in beslag gaan nemen. Een verdere uitwerking zal duidelijk moeten maken hoeveel mensen precies geholpen kunnen worden door het werkbedrijf. Het college stelt in ieder geval als voorwaarde dat het werk dat deze mensen gaan doen moet passen bij hun ontwikkeling. Het gemeentelijk werkbedrijf onderbrengen bij de Diamant-groep leidt tot een bundeling van re-integratie activiteiten bij de Diamant-groep. Echter, het college stelt aan de raad voor om ongeveer 20% van de beschikbare budgetten vrij te houden om re-integratie trajecten in te kunnen kopen bij andere marktpartijen. Proces
Het definitieve besluit over de ontwikkeling van het gemeentelijke werkbedrijf wordt in de tweede helft van 2011 verwacht. Eerst zal met een bedrijfsplan, een beter inzicht in het kabinetsbeleid, de effecten van de krimpende budgetten van de gemeente en de manier van sturing op de Diamant-groep beter in kaart moeten worden gebracht wat de kansen en risico's zijn.
Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie Maatschappij op 17 januari 2011 en behandeld in de gemeenteraad op 7 februari 2011.