International Film Festival Rotterdam

40th International Film Festival Rotterdam
January 26 - February 6, 2010

PERSBERICHT / PRESS RELEASE 22 December 2010

(English version below)

IFFR protesteert tegen schandelijke veroordeling van Jafar Panahi en Mohammad Rassoulof.

Het bericht over de veroordeling van de Iraanse filmmakers Jafar Panahi en Mohammad Rassoulof in Iran is met grote zorg en verontwaardiging ontvangen door het International Film Festival Rotterdam.

Beiden zijn in diverse hoedanigheden - als regisseur, producent en jurylid - sinds jaren verbonden met het filmfestival. Panahi en Rassoulof zijn volgens een bekendmaking tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer 'propaganda tegen de Islamistische Republiek'. Tevens mogen ze twintig jaar geen films maken, scripts schrijven, of contact hebben met de media.

Het IFFR roept de Iraanse autoriteiten op om het vonnis te herzien en pleit met kracht voor de vrijlating van Panahi en opheffing van het verbod om films te maken. Het is onverteerbaar dat het werk van een belangrijk, humaan en geëngageerd filmmaker als Panahi op deze manier onderdrukt wordt.

Het IFFR hoopt dat wereldwijd tegen deze gang van zaken geprotesteerd zal worden, en roept iedere filmliefhebber op te protesteren tegen deze schandelijke veroordeling.