Groen!

Groen! en Ecolo leveren concreet plan voor hervormingen in Brussel aan onderhandelaars

door Bruno De Lille (Brusselse regering) op 22 december 2010 in "Staatshervorming"

Groen! Brussel en Ecolo Bruxelles hebben samen een hervormingsplan uitgewerkt voor een stevige Brusselse staatshervorming. Het doel zijn efficiëntere en eenvoudigere structuren met meer democratische controle. De voorstellen slaan op cruciale bevoegdheden voor Brusselaars en pendelaars: urbanisme, veiligheid, afvalbeleid, mobiliteit, fiscaliteit, en de gemeentegrenzen.

De voorstellen van Groen! en Ecolo bieden de Brusselaar een bestuur op maat en leveren doorbraken op punten die al lang geblokkeerd zaten. Zo wordt de taalproblematiek eindelijk aangepakt onder meer door een duidelijke tweetaligheid van spoeddiensten in ziekenhuizen, ziekenwagens en brandweer en door vaste taalkaders in de gewestelijke administratie.
Een andere belangrijke doorbraak is de hervorming van de politie. De zes politiezones worden behouden maar er komen gemeenschappelijke diensten die werken op het gewestelijke niveau voor taken die eigen zijn aan de grootstedelijke problematiek zoals de strijd tegen de grote criminaliteit, bescherming van Europese instellingen,.... Op gemeentelijk niveau blijft de nabijheid van de politie gegarandeerd. De gouverneur wordt afgeschaft en zijn taken worden overgedragen aan een gewestelijk minister.

Versplinterde bevoegdheden als beroepsopleiding, sportinfrastructuur en toerisme worden samengebracht in het Gewest. Gedaan met de drie verschillende toerismediensten voor een en dezelfde stad.

Brussels staatssecretaris Bruno De Lille die voor Groen! Brussel de onderhandelingen heeft geleid: "Als dit hervormingsplan wordt uitgevoerd, zal het Brusselse beleid sterk aan efficiëntie winnen en heel wat kosten uitsparen. Denk maar aan de overheveling van de belangrijkste wegen naar het Gewest of de rationalisering in de 33 sociale huisvestingsmaatschappijen."
Groen! en Ecolo leggen samen duidelijke hervormingsvoorstellen op tafel die snel toegepast kunnen worden. Een deel daarvan zullen beide partijen proberen realiseren via de federale onderhandelingen omdat ze een wetswijziging op federaal niveau veronderstellen. Deze voorstellen werden door partijvoorzitters Wouter Van Besien en Jean-Michel Javaux overhandigd aan de Koninklijk Bemiddelaar. Een ander deel slaat op de interne werking van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en voorziet een herziening van de bevoegdheidsverdeling tussen de Brusselse gemeenten en het Gewest. Op vlak van afval, mobiliteit en bouwvergunningen neemt het Gewest een aantal taken over van de gemeenten. Beide partijen pleiten samen voor een herziening van de gemeentegrenzen om te vermijden dat sommige gemeenten te klein zijn en andere dan weer te veel gewicht in de schaal kunnen gooien.

"De Brusselaars zijn, net zoals Vlamingen en Walen, vragende partij voor een moderne, efficiënte en transparante overheid met meer democratische controle. Een tijdje geleden werd Brussel door sommige partijen naar het hoofd geslingerd dat ze enkel meer geld wilden zonder hun eigen werking in vraag te stellen. Met dit plan bewijzen Groen! en Ecolo dat dat niet zo is," aldus nog Brussels staatssecretaris De Lille.

Lees hier het volledige plan
Zie het origineel

Contact: Bruno De Lille -