Ingezonden persbericht

Zwolle, 22 december 2010

Provincie heeft begrotingen gemeenten beoordeeld: geen preventief toezicht

Gedeputeerde Staten hebben de begrotingen van alle gemeenten beoordeeld en besloten om geen enkele Overijsselse gemeente onder het strenge (preventief) financieel toezicht te stellen.

GS onderkennen dat deze economisch zware tijden, in combinatie met de teruggelopen inkomsten uit het Gemeentefonds voor de WMO en hogere uitgaven voor de Wet Werk en Bijstand en het leerlingenvervoer grote gevolgen hebben voor de begrotingen van de Overijsselse gemeenten. Omdat niet alle begrotingen voor 2011 of de komende jaren in evenwicht zijn hebben GS besloten voor tien gemeenten aanpassing van de (meerjaren)begroting te eisen. Het gaat om de gemeenten Borne, Dinkelland, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Ommen, Tubbergen, Wierden, Zwartewaterland en Zwolle. Deze gemeenten hebben aan het provinciebestuur verklaard dat ze voor 1 april 2011 alsnog besluiten nemen waardoor de begroting 2011 of de meerjarenbegroting financieel wel in evenwicht zal zijn.

Om hun begrotingen in evenwicht te krijgen moeten de gemeenten er voor zorgen dat de vaste lasten van bestaand en nieuw beleid ook door vaste (structurele) inkomsten gedekt worden. De maatregelen die de gemeenten daarvoor willen nemen, moeten uiterlijk 1 april aan de provincie worden voorgelegd. Als wettelijke toezichthouder beoordelen Gedeputeerde Staten vervolgens of de voorstellen voldoende zijn om de begroting op orde te krijgen.

Gedeputeerde Job Klaasen legt uit: "Wij begrijpen dat het lastig is voor gemeenten in deze tijd Daarom geven we de gemeenten die hun begroting nog niet in evenwicht hebben kunnen maken uitstel. Maar we kunnen niet blijven toekijken wanneer we zien dat ze hun zaken niet op orde hebben. Een aantal gemeenten hebben hun begroting wel op orde en verdienen daarvoor complimenten."

De provincie kijkt niet alleen naar een begrotingsevenwicht voor 2011, maar juist ook op lange termijn tot en met 2014. Dit is volgens de gedeputeerde van belang om de gemeentelijke ambities waar te maken en toekomstige bestuurders niet met een tekort op te zadelen. "Als het gemeenten niet lukt hun huishoudboekje op orde te krijgen, dan zijn wij als toezichthouder verplicht in te grijpen. Financieel gezonde gemeenten zijn noodzakelijk voor een goed woon-, werk- en leefklimaat in Overijssel."



Ingezonden persbericht