Waterschap Brabantse Delta


Olielek gestopt bij gezonken boot in haven Dintelsas

Publicatiedatum : 22 december 2010

In de haven van Dintelsas is een 29 meter lange sleepboot gezonken, waarbij dieselolie vrijkwam. Nu de olie is opgeruimd en de openingen van de brandstoftank van het schip zijn gedicht, is de situatie rondom de olieverontreiniging onder controle.

Duikploeg aan het werk

Vrijdagochtend 17 december is door een nog onbekende oorzaak een zeesleper van 250 ton gezonken in de haven van Dintelsas in gemeente Moerdijk. De boot bleek aanzienlijk minder dieselolie te bevatten dan de 1.000 liter waarover eerder werd gesproken. Uiteindelijk zijn enkele tientallen liters olie in het water terecht gekomen, die door het gebruik van olieschermen op één plek zijn gehouden. In opdracht van de verzekeringsmaatschappij van de verantwoordelijke booteigenaar is de olie opgeruimd. Ook lekt de tank geen olie meer doordat alle openingen zijn gedicht door een duikploeg van een bergingsbedrijf. Hierdoor is de situatie rondom de olieverontreiniging onder controle.

Bergen schip

De verzekeringsmaatschappij van de eigenaar heeft afgelopen maandag aan het einde van de dag om verzekeringstechnische redenen de bergingsactiviteiten aan de boot beëindigd. Op dit moment is niet bekend wanneer de bergingsactiviteiten worden hervat. De boot vormt geen belemmering voor de scheepvaart.

Olieresten

De olieschermen en oil booms blijven om preventieve redenen op het water en rondom het schip liggen. Mogelijk zitten namelijk onder het omliggende ijs resten olie verborgen. Als het ijs verdwijnt, verschijnen mogelijk deze resten olie rondom het schip. Deze worden dan opgeruimd. Waterschap Brabantse Delta blijft als toezichthouder de situatie in de gaten houden.