Rijksvoorlichtingsdienst


Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over het plan van aanpak om de export van uitkeringen te beperken. In het regeerakkoord is afgesproken dat de export van deze regelingen naar landen buiten de Europese Unie vanaf 1 januari 2012 aan banden wordt gelegd. Kamp begint in 2011 met veertig landen waarmee Nederland verdragen heeft onderhandelingen om in ieder geval de export van kinderbijslag en kindgebonden budget stop te zetten.

Het kabinet gaat op korte termijn wettelijk regelen dat de hoogte van uitkeringen wordt aangepast aan het kostenniveau van het betreffende land; nu zijn de kosten in Nederland vaak nog uitgangspunt. Daarom zal het kabinet in de eerste helft van 2011 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aanbieden dat regelt dat uitkeringen worden aangepast aan de prijzen in het land waar iemand woont en de uitkering ontvangt. Dit zogenaamde 'woonlandbeginsel' geldt voor de kinderbijslag, het kindgebonden budget, een uitkering op grond van de algemene nabestaandenwet en de arbeidsongeschiktheidsuitkering (WGA- vervolguitkering).

Voor kinderbijslag en kindgebonden budget gaat Kamp in de toekomst een stap verder. De export van die uitkeringen wil hij na invoering van het woonlandbeginsel geheel stopzetten. "De kinderbijslag en het kindgebonden budget is bestemd voor compensatie voor de kosten van kinderen die in Nederland wonen en niet voor kinderen die het buitenland opgroeien. Wij hebben een regeling voor de kinderen in Nederland, andere landen kunnen dat voor de kinderen die bij hen opgroeien regelen", aldus de minister.

Het kost tijd om de export van kinderbijslag en kindgebonden budget te beëindigen, want daarover zijn in verdragen met veertig landen afspraken gemaakt. Begin 2011 starten de onderhandelingen met die landen. Minister Kamp zal bekijken of de verdragen desnoods worden opgezegd als onderhandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.

Kamp wil het woonlandbeginsel in 2012 in laten gaan en de export van de kinderbijslag en het kindgebonden budget per 1 januari 2014 stoppen.

Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Sociale zekerheid, Werk

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid