Ingezonden persbericht


Lions Club Kollum, Lits & Lauwers

Woensdag, 22 december 2010

Lions-actie 'Scoren voor horen' levert mooi kerstcadeau op

Ruim 1000 gehoorapparaten voor kinderen in tehuizen in Centraal en Oost Europa

Lionsclub Kollum, Lits en Lauwers trok zich in 2010 het lot aan van slechthorende kinderen in Centraal en Oost Europa. De afgelopen maanden zamelden de Lions ruim 1000 gebruikte gehoorapparaten in, samen met andere Lionsclubs uit Nederland, België en Duitsland. In de regio Noordoost Friesland werden 60 inzameldozen geplaatst in verzorg- en verpleeghuizen, bij audiciens en in huisartsenposten. Het grote aanbod verraste de Lions, die nu veel jonge kinderen blij konden maken met een modern gehoorapparaat, dat voor hen geheel op maat wordt gemaakt.

Nieuwe kans voor gehoorapparaten
Veel gehoorapparaten liggen ongebruikt in de keukenla omdat ze zijn vervangen door een nieuwer exemplaar. In de meeste gevallen kunnen de apparaten - na grondige inspectie en reparatie - weer worden gebruikt. De Lionsclub onderhoudt goede contacten met kindertehuizen in Centraal en Oost Europa. Door het hergebruik van de gehoorapparaten krijgen kinderen een kans in hun eerste levensjaren geluiden te horen. Hun kansen op de ontwikkeling van een goed spraakvermogen en normaal functioneren in de maatschappij nemen daardoor enorm toe. Normaal gesproken krijgen kinderen die kans niet in dat deel van Europa, vanwege een gebrek aan geld en technische hulpmiddelen.

Internationaal project
De Lionsclub volgt ter plaatse de verstrekking van de gehoorapparaten aan kinderen en ondersteunt het opzetten en inrichten van laboratoria en de scholing van technici en verzorgers. Op die manier blijft men niet afhankelijk van de gulle gevers uit Fryslân. Alle betrokken organisaties wilden belangeloos hun bijdrage leveren om de kinderen in de tehuizen een mooi kerstfeest te bezorgen, onder het motto: 'We Serve'.