Raad van de Europese Unie

Videoboodschap - " Het was een bewogen jaar!", Herman Van Rompuy, Voorzitter van de Europese Raad, kijkt terug op twaalf stormachtige maanden :

EUROPESE RAAD
DE VOORZITTER

Brussel, 22 December 2010

PCE 319/10

Videoboodschap
" Het was een bewogen jaar!"

Herman Van Rompuy, Voorzitter van de Europese Raad, kijkt terug op twaalf stormachtige maanden

Ik ben nu één jaar in functie en kijk terug op die stormachtige twaalf maanden. We waren met iets belangrijk bezig: het behoud van de stabiliteit van de eurozone en dus van onze munt. Ongewild stonden we voor historische opdracht. We zullen slagen. Daar ben ik van overtuigd. Met zijn allen, de Lidstaten en de Europese instellingen, roeiden we tegen de storm op. Regeringen saneerden hun begrotingen. Wij ontwierpen een nieuw soort economisch bestuur voor de eurozone en voor de Unie. We zetten een noodfonds op om landen tijdelijk te helpen met brugfinanciering. We zullen het Verdrag wijzigen om een permanent hulpfonds na 2013 mogelijk te maken. Elke vergadering van de Europese Raad stond haast in het teken van de crisisbestrijding. Er restte weinig tijd voor iets anders.
Het komt er telkens op aan te leren uit een probleem. Wij zullen nog verder moeten gaan in het voeren van een gemeenschappelijk beleid omdat onze munt ook gemeenschappelijk is. En toch was er ook goed nieuws. De economie herleefde na de grote financiële crisis merkwaardig snel omdat we de lessen hebben getrokken uit de vorige crisis van de jaren dertig. In sommige landen daalde werkloosheid reeds. In het algemeen zal het aantal jobs volgend jaar opnieuw stijgen. Ik weet dat het niet overal het geval is maar ook daar zal de inzinking tijdelijk zijn. Doorheen alles door verstevigden we ook de positie van de Unie in de wereld. We traden met de 27 landen op als een blok op de G20 in Canada en Korea, in Cancun als het over het klimaat ging, in Geneve als we onderhandelden met Iran. Steeds meer lukken we erin om één gezamenlijke boodschap te brengen. Op één jaar legden we een flink stuk van de weg af. Zo kunnen we beter onze belangen en onze waarden verdedigen en uitdragen.
Het was een druk jaar. Zeven Europese Raden en een twintigtal Summits met derde landen. Maar ik heb het gedaan met veel inzet omdat er veel op het spel stond. Ik verwacht geen pauze in 2011 maar we hebben een opdracht en een plicht. Zoals elk van u dat heeft op zijn plaats. Elke taak in dienst van anderen is de moeite waard.

Het leven bestaat altijd uit vreugde en verdriet, soms uit groot verdriet. Ik wens u dat de positieve krachten die we in onszelf en met anderen kunnen vinden het telkens halen. We moeten mensen van hoop blijven. Daarom wens ik uzelf en al degenen met wie u leeft en voor wie u leeft een zalig Kerstmis en een Goede start van het nieuwe jaar toe.
Mag ik het met een haiku zeggen?
Stilte en vreugde
van Kerstmis tot het nieuwe jaar
hopende ook op hoop


_____________________
Bekijk hier de volledige videofilm Zie het origineel

Om in uitzendkwaliteit te bekijken en te downloaden:




Raad van de Europese Unie