Gemeente Overbetuwe


Besluit Wmo zet `De Kanteling' in

22 december 2010

Besluit Wmo zet `De Kanteling' in

Het college van B&W heeft op 21 december op grond van de eerder vastgestelde verordening het `Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Overbetuwe' (hierna: het Besluit) vastgesteld. In dit Besluit staan onder meer de voorzieningen voor mensen met een beperking en de wijze van heffen en de maximale hoogte van de eigen bijdrage. Het Besluit wordt jaarlijks vastgesteld door het college. Voor 2011 is het Besluit aanzienlijk anders dan in de voorgaande jaren.

Eigen bijdrage heffen en uurprijs hulp bij het huishouden omhoog

De gemeente vroeg tot nu toe alleen een eigen bijdrage op Hulp bij het Huishouden (HbH). Het Besluit voor 2011 voert eigen bijdragen in voor alle hulpmiddelen en voorzieningen die de gemeente op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verstrekt. Daar komt bij dat de gemeente kleinere woonvoorzieningen (bijvoorbeeld een wandbeugel) niet meer betaalt. Tot slot gaat de prijs van een uur HbH (hulp bij het huishouden) omhoog. Op deze manier houden we de kosten beheersbaar voor onszelf en sluiten we aan bij de prijsstelling van de regio.

Deze wijzigingen gelden alleen voor inwoners die een nieuwe aanvraag doen. Cliënten die al een voorziening hebben, hoeven hiervoor niet extra te gaan betalen.

Op dit moment telt het Wmo-loket 2.100 inwoners die een voorziening benutten. Ongeveer 800 ontvangen HbH en de anderen ontvangen voorzieningen als scootmobielen, trapliften en woningaanpassingen.

Inkomensafhankelijke bijdrage

De eigen bijdrage en de kosten voor HbH betaalt de cliënt op basis van zijn inkomen. Een laag inkomen leidt tot een lage bijdrage. Een hoger inkomen leidt tot een hogere bijdrage. Voor elk inkomensniveau geldt een maximum. De betrokkene betaalt nooit meer dan het maximum dat voor zijn inkomen geldt.

De Kanteling

Dit Besluit draagt bij aan `De Kanteling'. Met deze term onderstrepen Rijk, VNG en nationale patiëntenverenigingen de omslag van de voormalige Wvg (wet voorzieningen gehandicapten) naar de Wmo. De gemeente gaat uit van de eigen kracht van de klant en zijn netwerk (huisgenoten en sociale netwerk) en ondersteunt daar waar dat nodig is. We `strooien' niet meer met voorzieningen, maar compenseren alleen wat een Wmo cliënt zelf, of met behulp van zijn huisgenoten, buren, vrienden en familie niet voor elkaar kan krijgen. Hiermee leveren we maatwerk, waardoor we onze cliënten beter kunnen helpen. Het schrikbeeld van de rij bestofte scootmobielen in de gang van het verzorgingshuis eindigt daarmee, doordat we nu goed kijken naar wat een klant zelf wil en nodig heeft én we een eigen bijdrage vragen.

Het Gesprek biedt maatwerk

De gemeente gaat dus maatwerk leveren. Dit maatwerk ontstaat uit `Het Gesprek': een gesprek thuis bij de cliënt, waarbij de cliënt en de consulent samen praten over de huidige en gewenste situatie van de cliënt.

Cliëntenraden leverden een waardevolle bijdrage

De Cliëntenraden Wmo en WWB namen deel aan de werkgroep OVBMV (opschonen verordening en besluit maatschappelijke voorzieningen). Zij leverden een waardevolle bijdrage aan het Besluit en werd in samenspraak met hen opgesteld.