Gemeente Overbetuwe



datum : december '10

Gemeente maakt oude Romeinse weg zichtbaar

Aan de Grote Molenstraat tussen Elst en Driel richt de gemeente een terrein in voor de visualisatie van een oude Romeinse die daar vroeger heeft gelegen. Dit terrein wordt ingericht in de bocht ten noorden van de kruising Metamorfoseallee/ Cora Baltussenallee. De gemeente Overbetuwe wil de oude Romeinse weg zichtbaar en beleefbaar maken voor het publiek

De gemeente Overbetuwe is rijk aan inheems-Romeinse (Bataafse) nederzettingen. Zo ligt Driel bij één van de grootste nederzettingsterreinen uit de regio. Driel ligt namelijk op een bijzondere plek aan de noordgrens van het Romeinse rijk (Limes), naast een bevaarbare geulenstelsel dat de verbinding vormde tussen de tegenwoordige Waal en de (Neder)Rijn, en aan een noord-zuid lopende Romeinse weg. Deze limes krijgt op nationaal niveau alle aandacht en Overbetuwe wil daar graag bij aansluiten.

In het Erfgoedplan Overbetuwe is het project al genoemd als de reconstructie van het Bataafs-Romeins landschap. Nu binnenkort de reconstructie van het noordelijk deel van de Grote Molenstraat van start gaat is het zichtbaar maken van deze Romeinse weg aan de orde. In het bestemmingsplan is de mogelijkheid geschapen om infoborden te plaatsen en een rustplaats in te richten. De visualisatie maakt deel uit van het Belevenisnetwerk en ligt de naast diverse knooppuntenroutes.

Volgens planning zal het terrein september 2011 zijn ingericht

De kosten van het project bedragen 100.000 euro. De gemeente betaalt daarvan 60.000 euro uit haar bestemmingsreserve voor cultureel erfgoed. De Provincie Gelderland draagt daaraan, via co-financiering, 40.000 euro bij.

3D-Visualisatie Romeinse weg Elst Driel