Nieuw-Vlaamse Alliantie




Franstalige kinesitherapeuten zijn meer waard dan Vlaamse

klok 22 december 2010

De kern van de ministerraad heeft vandaag beslist de Riziv-nummers, verplicht voor pas afgestudeerde kinesisten die als zelfstandige een praktijk willen starten, met zes maanden te verlengen. Hiermee ondersteunt de hele regering de vraag van minister Onkelinx om de Franstalige kinesitherapeuten die niet slaagden voor hun uitgangsexamen, toch nog aan de slag te houden. Deze ingreep kwam er nadat onlangs voor het eerst te veel Franstalige - in plaats van Vlaamse kinesitherapeuten afstudeerden en dus een uitgangsexamen moesten ondergaan. "Blijkbaar zijn de Franstalige kinesitherapeuten voor deze regering meer waard dan de Vlaamse", stellen Senator Louis Ide en Kamerlid Manu Beuselinck. "Dat een regering in lopende zaken dergelijke beslissing zonder verder onderzoek neemt, is onbegrijpelijk. In dit opzet zal het alleen maar tot nog meer overconsumptie in de gezondheidszorg leiden."

"Het is al jaren zo dat kinesitherapeuten na hun studies moeten slagen in een extra examen, willen ze aan de slag als zelfstandig kinesitherapeut", stelt Ide. "Oorspronkelijk had dit enkel gevolgen voor de Vlaamse afgestudeerde kinesitherapeuten, honderden van hen konden na hun studies niet aan de slag als zelfstandig kinesitherapeut. De laatste jaren was de toestand wat gestabiliseerd. Omdat er vrij weinig Franstalige en Vlaamse kinesitherapeuten afstudeerden, was er geen examen meer nodig. In januari 2008 heb ik dan ook een uitgebalanceerd wetsvoorstel ingediend om dit uitgangsexamen af te schaffen. Niemand wilde toen volgen, men nam zelfs niet de moeite om het te bespreken. Maar nu dit jaar voor het eerst te veel Franstalige kinesitherapeuten afstuderen, is het plots alle hens aan dek."

Als reactie op het eerste uitgangsexamen in Wallonië, dienden de Franstalige partijen plots allemaal een wetsvoorstel in om het uitgangsexamen af te schaffen. Op vraag van Kamerlid Manu Beuselinck kwam er een hoorzitting. "Alle experten vanuit de onderwijswereld, beroepsgroep, planningscommissie waren het eens: het uitgangsexamen kan pas afgeschaft worden als de gemeenschappen geresponsabiliseerd worden zodat er geen overaanbod aan kinesitherapeuten komt", zegt Beuselinck. "Maar die raad wordt nu volledig met de voeten getreden."

De regering omzeilt met deze beslissing ook het oordeel van de rechtbank na een klacht van enkele Franstalige studenten kinesitherapie die het uitgangsexamen moesten afleggen. De rechtbank oordeelde immers dat het examen geldt en gerespecteerd moet worden.

"De kunstgreep van Onkelinx zorgt ervoor dat er geen rekening wordt gehouden met de uitslag van het examen en dat elke Franstalige kinesitherapeut verder kan werken, terwijl dit voor de Vlamingen tot twee jaar gelden niet kon! Dit is werken met twee maten en twee gewichten. Een echte kaakslag voor de Vlaamse kinesisten", besluiten Ide en Beuselinck. Auteur(s): Louis Ide, Senator Manu Beuselinck, Kamerlid Contactinfo:

Valerie Van Peel, communicatieverantwoordelijke E-post: valerie vanpeel n-va be