CNV Vakmensen


"Mensen ongelukkiger door werkloosheid"

23 december 2010
Ruim 70 procent van de werklozen voelde zich gelukkiger en meer gewaardeerd toen ze nog werk hadden. Dat blijkt uit een enquête van CNV Vakmensen onder zijn werkloze leden. Voorzitter Jaap Jongejan: "Werk is enorm belangrijk voor mensen. Werkloos zijn is niet alleen financieel zwaar, maar zeker ook emotioneel, dat bevestigt deze enquête."

Minder kansen voor ouderen

Bijna 500 werkloze leden vulden de enquête in, driekwart van hen is 45 jaar of ouder: "60 procent van de mensen heeft weinig hoop om nog een baan te vinden. Verder denkt 90 procent van de werklozen dat hun leeftijd een belangrijke rol speelt bij het -niet- vinden van werk. Vakbondsvoorzitter Jaap Jongejan: "Er wordt steeds gepraat over langer doorwerken, maar dan moet er dus wel wat veranderen aan de houding van werkgevers. Zij moeten zich echt gaan inzetten om ouderen ook aan het werk te houden en hen van werk naar werk te begeleiden. Uit ons onderzoek blijkt dat werklozen bereid zijn zich om te scholen en langer te reizen voor een baan. Ook salaris blijkt nauwelijks een struikelblok. Oftewel; aan de werklozen ligt het niet, zij willen dolgraag aan de slag."

Weinig hoop op baan

Jaap Jongejan: "Wat ik ook erg vind, is dat uit ons onderzoek blijkt dat mensen veel solliciteren, maar dat de helft überhaupt nooit op gesprek wordt uitgenodigd. CNV Vakmensen heeft al aangegeven in 2011 geen cao meer te tekenen zonder duidelijke afspraken over werkgelegenheid. De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen nogmaals hoe belangrijk dit is. We bieden onze leden nu al coachingsgesprekken en sollicitatietrainingen aan. Begin volgend jaar gaan we ook met hen om tafel om te horen hoe wij onze werkloze leden nog beter kunnen ondersteunen."

Kijk hier voor de uitslag van de enquête.

Zie het origineel