Gemeente Den Helder

Stichting Stelling krijgt 2,9 miljoen subsidie 2010-12-23

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft op 17 december 2010 bekend gemaakt welke projecten in 2010 een bijdrage krijgen uit het Waddenfonds. Voor Stelling Den Helder is 2,9 miljoen euro beschikbaar. Stichting Stelling Den Helder, Gemeente Den Helder en Zeestad zijn ontzettend blij met dit bericht. In totaal gaat er bijna 37 miljoen euro naar het versterken van natuur- en landschap en naar duurzame economische en energie-projecten.

De Stelling Den Helder ligt als een schil om het stadshart van Den Helder heen. In totaal heeft Den Helder hiermee 5 kilometer cultuurhistorisch erfgoed in handen. Hoewel de Stelling Den Helder geen functie meer heeft, en enkele onderdelen een nieuwe bestemming hebben, blijft de Stelling wel beeldbepalend in het landschap aanwezig en kenmerkend voor het aanzicht van de stad en aangrenzende regio. De aandacht van de gemeente gaat uit naar behoud en herstel van De Stelling Den Helder en behoud van de linies met de schootsvelden die het landschap doorsnijden en zo karakteristiek zijn voor de Stelling Den Helder.

Het herstel en de ontwikkeling van gehele Stelling Den Helder is een bijzonder groot project en bestrijkt een periode van ongeveer 10 jaar. In die tijd wordt de liniedijk die de forten verbindt hersteld en voor wandel-, fiets- en waterverkeer begaanbaar gemaakt. Dit geldt eveneens voor de grondwerken om de forten en de forten zelf. Ook wordt ingezet op op herbestemming van onder andere de forten.

Waddenfonds; Poort naar de Wadden
Bij de aanvraag die is ingediend voor het Waddenfonds, ligt de nadruk op behoud en herstel van de Stellingzone met haar eigen identiteit en bescheiden aandacht voor ontsluiting. Met de toewijzing van de subsidie komen er middelen beschikbaar die in de periode 2010-2014 worden ingezet voor:

- Fort Harssens; herstel van het casco om het fort te consolideren voor de toekomst;

- Fort Westoever; vooruitlopend op de toekomstige inrichting en exploitatie is het noodzakelijk dat deze kazerne aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet een aantal zaken worden geconserveerd om ze voor de toekomst te bewaren, zoals de hal met dieselmotoren. Maar ook dient het casco wind- en waterdicht te zijn en geschikt voor het gewenste doel. Bovendien moet een entree tot het fort worden aangebracht en zaken als licht, verwarming en sanitair.
- Fort Kijkduin; na het voltooien van het eerste deel van de restauratie, bleef de behoefte bestaan tot uitvoering van de tweede fase van de restauratie. In deze tweede fase zullen twee twee bastions en de muren van de droge gracht hersteld worden
- Coupure Huisduinerweg; net als de coupure aan de Middenweg krijgt ook de doorkruising van de Huisduinerweg met de liniedijk een tweede herkenbare coupure. Een coupure die het accent legt op de liniedijk en daarmee op Den Helder als vestingstad.

- Fysieke en Interactieve ontsluiting; we streven naar bereikbaarheid van de Stelling op verschillende manieren: digitaal, te voet, op de fiets en over water.

Historische achtergrond
De Stelling Den Helder heeft als authentieke plek met een eigen identiteit grote waarde. De Stelling Den Helder, rijksmonument en beschermd stadsgezicht, is een cultureel erfgoed dat zich straks kan meten met andere gelijksoortige verdedigingswerken zoals de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie. De Stelling Den Helder kent een historie die teruggaat tot de Franse tijd. Het was Napoleon die in 1811 opdracht gaf tot de aanleg van de Stelling Den Helder, een verdedigingslinie die doorloopt tot op het eiland Texel. Het is tevens intrigerend te ontdekken hoe het ontstaan van de huidige marinestad Den Helder samengaat met de ontwikkeling van de Stelling Den Helder. Sinds haar ontstaan is de Stelling Den Helder diverse malen in gebruik geweest als verdedigingswerk en verschillende keren aangepast aan nieuwe ontwikkelingen ter bescherming van de positie van de marinehaven aan de Waddenzee. Na de tweede Wereldoorlog verloor de Stelling Den Helder haar functie als verdedigingslinie. Dit werd versterkt doordat de bombardementen grote verwoestingen hadden achtergelaten. De gemeente koos er destijds voor de Stellingzone als ruïne in stand te houden.