Gemeente Barneveld


Toekomstplan voor Schaffelaartheater Barneveld

De gemeente Barneveld draagt de komende vijf jaar EUR 200.000,- per jaar bij aan het Schaffelaartheater in Barneveld. De overeenkomst wordt over drie jaar geëvalueerd. Daarnaast betaalt Barneveld éénmalig een bedrag van EUR 269.000,-. Daarmee worden onder andere alle aandelen van Muziekgezelschap De Harmonie overgenomen. De gemeente Barneveld en Woningstichting worden de enige aandeelhouders van (het vastgoedgedeelte van) de Muziektheater BV. De exploitatie van het Schaffelaartheater berust bij de nieuw op te richten Stichting Houdstermaatschappij Schaffelaar.

In 2009 werd het Schaffelaartheater geopend. Het theater bestaat uit drie onderdelen: een gedeelte voor de Muziekschool Barneveld, een gedeelte voor Muziekgezelschap De Harmonie en een gedeelte voor de Muziektheater BV. De aandelen van de Muziektheater BV waren in handen van de gemeente Barneveld, Woningstichting Barneveld en Muziekgezelschap De Harmonie. De gemeente Barneveld neemt nu alle aandelen van Muziekgezelschap De Harmonie over. Voor de exploitatie van het Schaffelaartheater was de Schaffelaartheater BV opgericht, waarvan Muziekgezelschap De Harmonie de enige aandeelhouder was. In de nieuwe structuur is Muziekgezelschap De Harmonie niet langer verantwoordelijk voor de exploitatie van het Schaffelaartheater.

Problemen
Zowel ten aanzien van de investeringskosten (inclusief de aanloopverliezen, de `stichtingskosten') als ten aanzien van de exploitatie van het Schaffelaartheater hebben zich problemen voorgedaan.

* Voor wat betreft de stichtingskosten hebben de problemen te maken met het faillissement van aannemer Boers BV. Het werk moest opnieuw worden aanbesteed en dat leidde tot een hogere aanneemsom. Daarnaast kwam de oorspronkelijke aannemer zijn financiële toezegging van EUR 300.000,- aan Muziekgezelschap De Harmonie niet na. Inmiddels hebben Provinciale Staten van Gelderland besloten om een gedeelte (EUR 500.000,-) van het gereserveerde budget voor de uitbreiding van Museum Nairac te gebruiken om het tekort in de stichtingskosten te dekken.

* Ook ten aanzien van de exploitatie hebben zich financiële problemen voorgedaan, met name vanwege de vertraagde start (omdat de bouwtijd langer duurde) en tegenvallende inkomsten vanwege de economische omstandigheden. De markt voor congressen en andere commerciële inkomsten is de afgelopen jaren sterk teruggelopen.
* Tenslotte is geconcludeerd, dat de verantwoordelijkheden in de eigendoms- en beheerssituatie van het Schaffelaartheater door elkaar heen lopen. Met name Muziekgezelschap De Harmonie heeft verantwoordelijkheden op zich genomen, die niet goed verenigbaar zijn met de doelstelling en de draagkracht van deze vereniging.

Afspraken
De gemeente Barneveld is de afgelopen periode, in overleg met alle betrokken partijen, tot de volgende afspraken gekomen:
* De Schaffelaartheater BV ontvangt de komende vijf jaar een gemeentelijke subsidie van EUR 200.000,- per jaar. Na drie jaar wordt de overeenkomst geëvalueerd en kan de overeenkomst voor de resterende periode worden herzien.

* De gemeente Barneveld neemt de aandelen van De Harmonie in Muziektheater BV over voor een bedrag van EUR 175.000,-. Daarnaast draagt de gemeente bij aan de betaling van de rentekosten, die tijdens de bouw van het Schaffelaartheater zijn voorgefinancieerd door Woningstichting Barneveld. Het gaat daarbij om een bedrag van EUR 76.000,-.

* Er komt een nieuwe structuur voor de Muziektheater BV. De gemeente Barneveld en Woningstichting Barneveld worden de enige aandeelhouders. Beide partijen leveren een bestuurder voor de BV en wijzen gezamenlijk een derde bestuurslid aan.
* Voor de exploitatie van de Schaffelaartheater BV wordt de Stichting Houdstermaatschappij Schaffelaar opgericht.

De bovenstaande afspraken zijn gemaakt, omdat de gemeente Barneveld het belangrijk vindt, dat het theater als voorziening voor alle inwoners van Barneveld beschikbaar blijft. De afspraken zijn vervat in een raadsvoorstel, dat in januari 2011 door de gemeenteraad wordt besproken.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl