Essent

essent

Wouter van Dieren slaat plank mis in NRC

In de NRC van 21 december doet Wouter van Dieren, directeur van 'milieubureau IMSA' onder de titel 'Kolenverstokers moeten toontje lager zingen' een felle, maar ongefundeerde aanval op energiebedrijven Nuon en RWE/Essent over hun relaties met de milieubeweging rondom de bouw van hun elektriciteitscentrales bij de Eemshaven.

Van Dieren stelt dat de Nuon-directie âde Waddenzee niet belangrijk zou vindenâ en dat RWE/Essent âuitblinker is in pappen en nathouden en met spiegels en kralen strooitâ. Het gaat hierbij om een initiatief ( E-Convenant) dat beide bedrijven twee jaar geleden zijn gestart met een aantal milieuorganisaties om tot overeenstemming te komen over de bouw van deze centrales. Hierbij hebben de bedrijven aangegeven dat zij extra prestaties zullen leveren om het milieu in de omgeving van deze centrales te verbeteren en beschermen.

In het kader hiervan is afgelopen zomer een eerste intentieverklaring ondertekend tussen de energiebedrijven en de milieuorganisaties. Sinds de ondertekening van deze intentieverklaring zou er volgens Van Dieren ânauwelijks nog vooruitgang zijn geboektâ. Feit is dat Van Dieren tot en met het tekenen van de intentieverklaring twee jaar lang als betaald consultant voor Nuon en RWE/Essent heeft gewerkt. Het contract met hem is deze zomer beëindigd omdat wij van mening waren dat Van Dieren niet de vereiste kwaliteit leverde en ook geen constructieve bijdrage had.

Sindsdien is het proces voortgezet mede onder toezicht van de provincie Groningen. Het is niet eenvoudig, maar alle betrokken partijen doen hun uiterste best om tot een voor ieder aanvaardbaar compromis te komen. Hierbij moet een evenwicht gevonden worden tussen de belangen van de betrokken natuur- en milieuorganisaties en de betrokken bedrijven. Dit zullen de partners in het 'E-Convenant'-proces zelf tot stand brengen. De betaalde of onbetaalde adviezen van Wouter van Dieren zijn hierbij niet meer nodig.