Strukton


Bouw transformatorplatform windpark DanTysk

23 | 12 | 2010

Een consortium van Strukton Systems bv en Hollandia bv tekende op 22 december in Hamburg voor de levering van een offshore transformatorplatform voor het windpark Dan Tysk.

De opdrachtgever is DanTysk Offshore Wind GmbH, een joint venture van de Duitse bedrijven Vattenfall en Stadtwerke München (SWM). Deze joint venture start in 2012 met de bouw van het windpark Dan Tysk in de Duitse economische zone in de Noordzee.

Het contract omvat de 'turnkey' levering en installatie van een 155/33 kV transformatorplatform op zee. Dit onderstation zal aangesloten worden op het HVDC cluster 'Sylwin'.

'Met dit contract tonen we de grote ambities van Vattenfall en Stadtwerke München op zee', zegt Claus Wattendrup, commercieel projectdirecteur van Dan Tysk. 'Strukton en Hollandia hebben veel ervaring met het ontwerp en de bouw van substations en met installatiewerkzaamheden op zee. Zij deden het beste bod in de Europese aanbesteding. Nu de bouw van de turbines en het onderstation zijn zeker gesteld, gaan wij verder met de onderhandelingen over de bekabeling en de funderingen voor de turbines. De eerste turbines zullen in 2013 in gebruik worden genomen. In de winter van 2013/2014 moet het gehele windpark gereed zijn.'

De bouw van het onderstation zal in 2012-2013 plaatsvinden; de ingebruikname staat gepland voor 2013/2014. Het windpark komt te liggen in de Noordzee, ongeveer 70 kilometer ten westen van het Duitse eiland Sylt. Het windpark zal 80 turbines omvatten (3,6 MW, 120 m rotor). De totale capaciteit van het windpark komt op 288 megawatt (MW) en zal hiermee, uitgaande van een gemiddeld huishouden van 2.500 kWh per jaar, kunnen voorzien in de opwekking van duurzame energie voor 500.000 Duitse huishoudens. De totale investering bedraagt ruim 1 miljard euro.

Dan Tysk Offshore Wind GmbH is een joint venture van Vattenfall Europe Windkraft GmbH (51%) en Stadtwerke München GmbH (49%). Vattenfall is verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van het windpark.

Strukton Rail