Gemeente Rotterdam

boete bij verzuim inburgeringscursus

23 december 2010 | Bestuursdienst | persbericht

Inburgeringscursussen zijn in Rotterdam vanaf januari 2011 een stuk minder vrijblijvend.

Iedere cursist die vier keer verzuimt zonder goede reden, kan rekenen op een boete. De boete bedraagt minimaal EUR 100,00.

"We vinden het in Rotterdam belangrijk dat nieuwkomers inburgeren. Inburgeraars krijgen daarom een deelnamebonus van de gemeente als compensatie voor de eigen bijdrage aan de cursus. Maar dan is het ook logisch dat je sancties oplegt op het moment dat cursisten verzuimen", zegt wethouder Korrie Louwes, Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie.

Het komende jaar rekent de gemeente in totaal op 4.100 deelnemers aan de inburgeringscursus.

Inburgeraars krijgen de verplichte eigen bijdrage á EUR 270,00 vergoed van de gemeente als zij een cursus volgen. Daarmee wil de gemeente de drempel om de cursus te volgen zo laag mogelijk houden.

Om de verzuimboete op te kunnen leggen, moeten taalaanbieders het Centraal Inburgeringsloket vanaf 2011 consequent informeren als deelnemers om ongeoorloofde reden niet komen opdagen. Vervolgens kan de gemeente mensen die vier keer wegblijven van de cursus zonder duidelijke reden, een boete geven van minimaal EUR 100,00. De boete geldt voor zowel inburgeringsplichtigen als mensen die de cursus vrijwillig volgen.

De gemeenteraad bespreekt het "boetevoorstel" van het college in januari.