Gemeente Meppel


Veilige jaarwisseling

23-12-2010 -
De gemeenten Midden-Drenthe, Westerveld, De Wolden, Hoogeveen en Meppel zetten zich ook dit jaar samen met politie en de brandweer weer in voor een veilige en feestelijke jaarwisseling voor iedereen. Samenwerking betekent goede voorbereiding, onderlinge afspraken, consequente handhaving en het achteraf op daders verhalen van schade. Zo kunnen incidenten beter worden voorkomen of beheerst. Hieronder leest u welke maatregelen er in Meppel worden genomen.
Afsluiting afvalbakken en containers
Donderdag 30 en vrijdag 31 december worden afvalbakken en wijkverzamelcontainers bij flats afgesloten. Om brandgevaar en overlast door stank en zwerfvuil te voorkomen vragen de medewerkers van de reiniging u om afval niet naast de containers te plaatsen. Zaterdag 1 januari kunt u weer gebruik maken van de containers. Zet uw afvalcontainers niet voor 7.30 uur aan de weg en ruim vandalismegevoelige zaken op. De kledingcontainers worden verwijderd. Ze worden in de eerste week van januari teruggeplaatst.

Vuurwerk

- Vuurwerk mag alleen verkocht worden op 29, 30 & 31 december;
- Per levering mag door de winkelier niet meer dan 2 kg worden verkocht;

- Personen jonger dan 16 jaar mogen geen vuurwerk kopen;
- Legaal is alle vuurwerk met een gebruiksaanwijzing in het Nederlands én het opschrift "geschikt voor particulier gebruik";
- Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 10.00 uur en
1 januari 2.00 uur.
Uw vuurwerkverkoper heeft folders met tips om veilig het nieuwe jaar in te gaan. U bent zelf verantwoordelijk voor het opruimen van afval. Ruim vuurwerkafval op om te voorkomen dat kinderen ondeugdelijk vuurwerk afsteken en voorkom vervuiling van uw straat door verwaaide resten.

Boetes
De politie controleert de komende weken streng op het afschieten van vuurwerk. Iedereen weet hoe gevaarlijk vuurwerk kan zijn en dat het voor veel overlast en schade kan zorgen. Wie betrapt wordt krijgt een hoge boete. Alleen van 28 december t/m 1 januari 2.00 uur mag u vuurwerk in uw bezit hebben. Dit vuurwerk mag u alleen afschieten tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Het in bezit hebben en afschieten van vuurwerk buiten deze tijden is verboden, ook al is het van vorig jaar en legaal gekocht.
Wie vuurwerk illegaal in bezit heeft of afsteekt, riskeert een fikse boete. Deze boetes lopen uiteen van EUR 60,- tot EUR 250,-. De hoogte is afhankelijk van de soort en de hoeveelheid vuurwerk die wordt aangetroffen. Wie bijvoorbeeld 5 strijkers bij zich heeft en er eentje afschiet krijgt een boete van EUR 240,- euro. Overtreders die nog geen 18 jaar zijn, kunnen ook een taakstraf krijgen. Bij het verkopen van vuurwerk, bijvoorbeeld aan vrienden, loopt u kans op een boete die, afhankelijk van de hoeveelheid die is verkocht, kan oplopen tot EUR 900,-.

Carbid
Het gebruik van carbid is toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Aan het gebruik van carbid zijn om overlast te voorkomen volgens artikel 2.6.4 lid 2 van de algemene plaatselijke verordening voorwaarden verbonden:
o Er dient gebruik te worden gemaakt van melkbussen of dergelijke voorwerpen met een maximale inhoud van 50 liter; o De plaats vanwaar geschoten wordt, moet minstens 75m van woonbebouwing en minstens 300m van inrichtingen voor 24-uurszorg en voorzieningen voor het houden van dieren liggen; o Er dient in tegengestelde richting ten opzichte van de dichtstbijzijnde bebouwing te worden geschoten; o Het vrije schootsveld dient minstens 75m te zijn en hierin mogen geen verharde openbare wegen of paden liggen.

Schade & aangifte
De gemeente doet altijd aangifte van vernielingen en vermissingen. Daders moeten de schade vergoeden.