Veilig Amsterdam

screening door Screeningsunit DWI

Financiele middelen

---

Nieuwe werkwijze screening door Screeningsunit DWI

23 december 2010

Naar verwachting zal per 1 februari 2011 de nieuwe werkwijze screenen ingaan met betrekking tot de basale toets van aanbestedingen en projecten door de aanbestedende diensttakken c.q. organisatieonderdelen en de diepergaande screening door de Screeningsunit DWI (voormalig Bureau SBA). De nieuwe werkwijze is een modernisering van het screeningsinstrument en zal in grote lijnen hieronder worden beschreven.

Eigen Verklaring

Het belangrijkste onderdeel van de basale toets van de aanbestedende diensttakken vormt de check van de Eigen Verklaring en de daarbij behorende bescheiden. Daarnaast zorgt de nieuwe Eigen Verklaring, die samengevoegd is met de vragenlijst van Bureau SBA, voor administratieve lastenvermindering voor de inschrijvende onderneming. De basale toets zal aangevuld worden met informatie uit de Kamer van Koophandel en eventueel mediaberichten of andere opmerkelijkheden.

Diepergaande screening

De beslissing van de aanbestedende diensttak c.q. organisatieonderdeel om voor een diepergaande screening door te sturen naar de Screeningsunit hangt, naast de bevindingen van het eigen onderzoek, nauw samen met de risicovolle markt waarin de aanbesteding plaats vindt gekoppeld aan risicocriteria, die nader geconcretiseerd worden door indicatoren. De aanbestedende diensttak moet al op eerste oogopslag kunnen zien dat het gaat om een aanbesteding in een risicovolle markt en daarbij één of meerdere risicocriteria aan koppelen. Dan is doorsturen naar de Screeningsunit verplicht.

De Screeningsunit zal in vier gevallen alle risicovolle aanbestedingen en projecten screenen wanneer er sprake is van:
* een risicomarkt gekoppeld aan risicocriteria;
* restcategorie aanbestedingen (buiten de risicomarkt) gekoppeld aan de risicocriteria;

* specifieke screeningen/ projecten, niet zijnde aanbestedingen, gekoppeld aan criteria;

* twijfels/ onderbuikgevoelens.

De risicovolle markten zijn benoemd, maar zijn ook volop in beweging. In de toekomst kan blijken dat een markt die als risicomarkt is benoemd niet meer een risicomarkt vormt. Door trendanalyses en evaluaties vanuit het Van Traa-team en uw input zullen deze marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Screeningsmodellen

De Screeningsunit heeft een drietal screeningsmodellen ontworpen die de zwaarte van de screening aangeven nl; de quickscan, de standaardscreening en de deepscan. De aanbestedende diensttak en de Screeningsunit kunnen in overleg beslissen welk screeningsmodel op de inschrijvende onderneming van toepassing is. Dit betekent dat de Screeningsunit door middel van de screeningsmodellen meer maatwerk kan leveren in haar werk. Let wel, de screeningsmodellen zijn nog in conceptvorm en kunnen dus nog veranderen.

Houdt deze website in de gaten voor meer informatie over de nieuwe werkwijze screenen.