Gemeente de Waard


Woningbouw en gemeente ondertekenen samenwerkingsovereenkomst Brede School

De partijen hebben afgelopen jaar al intensief samengewerkt om de Brede School te realiseren. Maar dinsdag 21 december verbonden de gemeente en de Woningbouwvereniging zich officieel aan elkaar. Directeur Tukker en burgemeester Houtman tekenden een samenwerkingsovereenkomst.

Eerder sloten beide partijen een vrijblijvender inspanningsverplichting. De samenwerkingsovereenkomst is een logische volgende stap. Gemeente en Woningbouwvereniging willen de Brede School heel graag samen realiseren: De plannen zien er goed uit. Financieel is het haalbaar, de inloopavond voor de bevolking leverde vooral positieve reacties op en de kritiek is niet onoverkomelijk. De toekomstige gebruikers hebben elkaar onderling gevonden bij de inrichting en uitstraling van het pand.

Belangrijkste reden is natuurlijk dat de Brede School bijdraagt aan de leefbaarheid van de gemeente voor de komende jaren. En dat is het belang van gemeente en woningbouwvereniging. `Wij verhuren woningen, maar het moet wel aantrekkelijk zijn voor mensen om ze te huren. De woningbouwvereniging vindt dat zij daarom ook een taak heeft richting de gemeenschap', zegt directeur Tukker.

In de Brede School komen tal van instellingen: onder meer de openbare basisschool, de bibliotheek, een zorgcluster (o.a. jeugdgezondheidszorg, logopedie, fysiotherapie), peuterspeelzalen, kinderopvang en muziekvereniging Apollo. De Brede School biedt voorzieningen maar ook een dorpshuisfunctie. Zo wordt de raadzaal omgebouwd tot multifunctionele ruimte met een verplaatsbaar podium. De bundeling van activiteiten is gemakkelijker voor de inwoners en werkt efficiënter en daarmee goedkoper voor de gemeente die minder panden hoeft te onderhouden.

Het huidige gemeentehuis wordt verbouwd tot Brede School. Er wordt aan de voorzijde een deel van de school aangebouwd en aan de achterzijde komt een gymzaal. Architect Roos en Ros tekent voor het ontwerp dat medio december definitief is vastgesteld. Dit ontwerp is modern en eigentijds. Het wordt een duurzaam gebouw. Burgemeester Houtman draagt het gebouw op 3 januari tijdens de nieuwjaarreceptie van de gemeente officieel over aan de toekomstige gebruikers van de Brede School. De receptie is officieel de laatste gemeentelijke bijeenkomst in het pand als gemeentehuis.

De Brede School hoopt in het voorjaar van 2012 de deuren openen. De bouwsom bedraagt circa 4,6 miljoen euro. Met iedere gebruiker wordt de komende periode een huurovereenkomst gesloten.