2010 jaar van de (wiki)waarheid

23/12/2010 12:10

Sogeti Nederland B.V.

Het bijna afgelopen jaar was in alle opzichten het jaar van de waarheid van en voor sociale media. Zo blijkt uit de nieuwe media top 10 over 2010 die het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti Nederland voor het derde achtereenvolgende jaar samenstelde.

De erkenning van Facebook kwam met de verkiezing van Mark Zuckerberg tot persoon van het jaar, de koningin erkende twitter door te gaan tweeten en De Telegraaf kocht hyves. Time Magazine, de koningin en De Telegraaf hebben van de grassroots-beweging establishment gemaakt. En datzelfde establishment is extreem onder vuur gekomen door de beweging die wereldwijd nu zo omarmt wordt. Met Wikileaks en personen als Youp van 't Hek als de voormannen.

"Assange op nummer 1 mag geen verrassing heten", aldus Menno van Doorn, directeur van VINT. "We staan nog maar aan het begin van wat we te weten gaan krijgen. De beste remedie voor organisaties en instituten om hier mee om te gaan, beschrijven we in 'Don't Be Evil', het VINT-onderzoek dat we in 2010 publiceerden. De wereldwijde vertrouwenscrisis kan alleen gekeerd worden als we fundamentele keuzes maken over de omgang met burgers en consumenten."

2011

Van Doorn: "Komend jaar zet de 'device-revolutie' door en we zullen extreme staaltjes van marketingexpansie gaan beleven. "Het wordt een gevecht om de vinger van de consument. Blijven die aan de iPads hangen of worden het toch de slates? Windt Android ons om de vinger of iPhonen we ons een weg naar de iTunes-store?"

"Wie zich afvraagt wat het werkelijke effect zal zijn van al die App-toepassingen zal wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan. Het open internet krijgt niet alleen te maken met de gesloten app-winkel van Apple of de ongooglebare wereld van facebook. Landen die nerveuzer worden van wikileaks zouden ook nog wel eens op de internetrem kunne n gaan trappen, zoals China dit jaar al deed. En als overheden het niet doen, gaan we misschien wel ten onder aan de onstuitbare drang alle dingen op de wereld aan het internet te hangen of overal steeds on-line te willen zijn. We kijken bijvoorbeeld naar Oh Oh Gerso met het tweetdeck onder handbereik."

Voorspellingen vanuit de glazen bol. In 2011:...


- gaat premier Mark Rutte twitteren


- zet de aanval op het open internet door


- gaan we met een rsi-vinger naar de dokter


- is er niets meer dat we niet weten over Justin Bieber


- zegt Studio Sport: kijken met je tweetdeck op schoot

Top 10 van 2010


1. Jaar van de waarheid: Assange Asange maakt van wiki "what I know is" "what we know is" en schudt de wereld wakker over de vraag wie nou eigenlijk waarheidsbevinding moet doen. De hele wereld staat in zijn hemd, maar misschien nog wel het meest de journalistiek.


2. De vingerrevolutie Computer die met de vinger wordt bediend en waarmee je kan grutten in een app-winkel waar inmiddels al meer dan een miljard dollar in omgaat. We stonden er massaal voor in de rij, de iPad.


3. Blackberry te veilig De encryptie van de Blackberry is té veilig en niet zomaar af te tappen door veiligheidsdiensten. Onder meer de Indiase overheid vond het een groot probleem.


4. Kinect de volgende generatie in spelcomputers. Geen controller meer nodig. Je doet alles zelf. Spannende dat nu gebeurt is het hacken van de kinect interface voor andere toepassingen.


5. Youp: Youp van 't Hek nam het op tegen de helpdesk van T-Mobile en later tegen alle helpdesks van Nederland. Jammer dat er uiteindelijk een oud medium als De Help kwam.


6. Gerdi Verbeet die het overzicht kwijt is. Volgens de voorzitter van de Tweede Kamer wordt de stroom van meningen er met Twitter niet overzichtelijker op. Ze riep parlementariërs op te staken met hun online gekwetter.


7. Liftdeck Handig als het openbaar vervoer plat ligt. De website liftdeck helpt gestrande reizigers via geposte tweets aan een lift naar huis.


8. Online ramptoerisme Als gevolg van de aardbeving in Chili zou er een tsunami komen in Hawaii. Twitterazzi over de hele wereld zaten klaar om de zeebeving live te zien. Er kwam slechts een golf die een klein strandje overspoelde. Frustratie alom: "Long boring day. The stupid tsunami which didn't even happened ruined my plan."


9. The Social Network Bioscoophit; over het leven van Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook en jongste miljardair van de wereld. Zelf is hij minder gecharmeerd van de film. Werd wel man van het jaar bij Time.


10. Smartphone on wheels Tien jaar geleden deden Mercedes-Benz en BMW al manmoedige pogingen om internet in de autoradio te brengen op basis van GSM en WAP. Nu laten Alcatel-Lucent in samenwerking met Samsung en anderen laten zien hoe de 'connected car' er uit gaat zien.

Over Sogeti Nederland B.V.

Sogeti is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van ICT-oplossingen. Op het gebied van testen en architectuur nemen wij op de Nederlandse markt een dominante positie in. Sogeti levert met gepassioneerd ICT-vakmanschap een bijdrage aan het resultaat van haar opdrachtgevers. Wij streven daarbij naar hechte en langdurige relaties met opdrachtgevers. Hierdoor dragen de ICT-oplossingen van Sogeti structureel bij aan de strategische doelstellingen van klanten. Meer informatie over Sogeti is te vinden op sogeti.nl en op werkenbijsogeti.nl





http://www.sogeti.nl