Bevallingsuitkering zzp'ster moet eerder kunnen ingaan

23/12/2010 12:38

FNV Zelfstandigen Bouw

FNV Zelfstandigen Bouw vraagt Minister Kamp van SZW om een aanpassing van de WAZO. Deze Wet Arbeid en Zorg garandeert ook zelfstandige onderneemsters een bevallingsuitkering ter hoogte van het minimumloon, maar pas nadat de zwangerschap 24 weken of langer heeft geduurd. Een zzp'ster die zich na de 20-wekenecho genoodzaakt zag de zwangerschap af te breken, kwam daardoor in financiële problemen. Zij kon niet zoals een werkneemster alsnog op de ziektewet terugvallen. "Het kost u weinig moeite om voor zzp'sters deze regeling te verbeteren, aangezien het gaat om een interne Richtlijn van UWV", aldus de brief van FNV ZBo aan de minister. "En het past in de stimulansen voor zelfstandig ondernemerschap van dit kabinet." Afschriften heeft FNV ZBo gestuurd aan de Tweede Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, aan UWV, aan het Verbond van Verzekeraars en aan NVOG, de vereniging van gynaecologen.

Het januarinummer van maandblad Opzij bericht over de meubelmaakster voor wie FNV ZBo de belangen behartigt. Toen haar zoontje bij de 20-wekenecho niet levensvatbaar bleek, besloot zij tot voortijdige bevalling. Voor de weken dat zij niet kon werken, kreeg ze geen enkele financiële tegemoetkoming. UWV hanteert voor de WAZO de grens van 24 weken, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaan tot wel 28 weken.

FNV ZBo tekende bij UWV bezwaar aan tegen Richtlijn. Zonder resultaat. "Ons verbaast het dat UWV zich nog steeds baseert op een interne Richtlijn uit 1999. Immers, sinds 2006 krijgt elke zwangere vrouw de 20-wekenecho aangeboden. Helaas leidt deze soms tot de pijnlijke beslissing de zwangerschap af te breken. Na 20 weken is dan echter van een echte bevalling sprake; de rouw komt daar nog bovenop", aldus de brief van FNV ZBo aan de Minister.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.fnvzbo.nl


Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,