College van Beroep voor het bedrijfsleven

Einde stimuleringsbijdrage mediation per 1 januari 2011

Den Haag, 23 december 2010 - De tijdelijke stimuleringsbijdrage voor mediation, op grond waarvan de eerste 2,5 uur van de mediation gratis zijn, komt met ingang van 1 januari 2011 te vervallen. Dit heeft tot gevolg dat in zaken die bij het College lopen alleen nog een stimuleringsbijdrage wordt toegekend, als daarin vóór 1 januari 2011 een voorstel tot verwijzing naar mediation is gedaan.

De tijdelijke stimuleringsbijdrage is in 2005 ingesteld om de deelname aan Mediation naast rechtspraak te bevorderen. Inmiddels is gebleken dat mediation naast de rechtspraak een eigen plek heeft verworven als manier om een geschil op te lossen.

Als alternatief voor de stimuleringsbijdrage geldt dat mediators ervoor kunnen kiezen om vanaf 1 januari 2011 een zogenoemd 'instaptarief' te hanteren. Dit instaptarief houdt in dat het honorarium van de mediator voor een eerste gesprek van maximaal twee uur 75 euro (exclusief BTW, 90 euro inclusief BTW) per partij bedraagt. Voor het overige betalen partijen gezamenlijk het honorarium van de mediator.

Welke mediators het instaptarief hanteren, is terug te vinden op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand (zie hiervoor de rubriek 'Mediation naast rechtspraak' op deze website). Daarnaast is aan de mediators gevraagd om aan de mediationfunctionarissen van de gerechten van wie zij zaken krijgen doorverwezen door te geven of zij het instaptarief hanteren. Zodra dit is gebeurd, kan daarom ook het mediationbureau u hierover informeren.

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 23 december 2010 Naar boven