Rijksvoorlichtingsdienst

Minder ondeugdelijk vuurwerk ingevoerd

Bij onderzoek van ingevoerd consumentenvuurwerk blijkt zestien procent van het geteste vuurwerk niet aan de eisen te voldoen. Dat meldt de VROM-Inspectie op basis van controles in de afgelopen maanden. Het percentage niet-deugdelijk vuurwerk ligt daarmee flink onder dat in de afgelopen jaren. Gemiddeld bleek sinds 2002 dertig procent van het geteste geïmporteerde vuurwerk niet te deugen. Het afgekeurde vuurwerk mag niet in de handel worden gebracht.

De VROM-Inspectie test elk jaar van elke importeur een aantal artikelen op basis van een risicoanalyse. Bij deze artikelen kijkt de Inspectie ondermeer of het vuurwerk niet omvalt tijdens het ontbranden, of het hoog genoeg explodeert, hoe lang de lontvertraging duurt en hoeveel kruit een artikel bevat. Afgelopen jaar lijkt een serieuze verbetering van de kwaliteit van het consumentenvuurwerk te zijn gerealiseerd.

Dit jaar zijn nieuwe vuurwerkproducten voor het eerst verplicht voorzien van een CE-keurmerk, een bewijs dat het vuurwerk aan Europese eisen voldoet. Bestaande vuurwerkartikelen mogen tijdens een overgangsperiode nog zonder dat keurmerk worden geïmporteerd. Opvallend is dat de kwaliteitsverbetering zich niet beperkt tot de artikelen met CE-keurmerk. Ook van bestaande artikelen zonder CE-keurmerk zijn minder riskante artikelen geïmporteerd. Toch komen ook bij de artikelen mét CE-keurmerk nog wel stukken vuurwerk voor die te vroeg of helemaal niet tot ontbranding komen. Ook onstabiel vuurwerk (omvallers) werd aangetroffen. Scherpere tests in de producerende landen (met name China) moeten daar het komend jaar nog voor verbetering zorgen. Daarnaast blijkt dat bij veel van de nieuwe artikelen nog fouten worden gemaakt met de nieuwe verplichte opschriften.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is verantwoordelijk voor het beleid voor het transport, de opslag en bewerking van vuurwerk en voor de producteisen die aan vuurwerk worden gesteld. De productveiligheid is een aanhoudende zorg. Daarnaast blijft ook de strijd tegen de import van illegaal vuurwerk aandacht vragen.