CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Jonathan Pollard moet vrij

do 23-12-2010

Al 25 jaar zit de Amerikaanse spion Jonathan Pollard vast in de VS voor spionage voor Israel. Als werknemer bij de VS Marine Inlichtingedienst stal hij honderdduizenden geheime documenten. Zijn gevangenschap is ongekend lang voor een spion. Tijd om hem vrij te krijgen, maar niet om zijn eventuele vrijlating te koppelen aan een nieuwe bouwstop in de nederzettingen, vindt CIDI directeur Naftaniel. Hij schreef dit in het december nummer van de Israel Nieuwsbrief.

Op 4 maart 1987 werd de Amerikaan Jonathan Pollard veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens spionage voor Israel. Zijn vrouw Anne, die ook in het complot zat kreeg 5 jaar. Pollard werkte bij de VS Marine Inlichtingendienst, waar hij toegang had tot geheime informatie. De Joodse ambtenaar was een instabiele persoonlijkheid, die zich tijdens zijn studie regelmatig te buiten ging aan overmatig drugsgebruik. Hij had sterke pro-Israel sympathieën. Dat weerhield hem er niet van ook geheime informatie over te dragen aan Zuid-Afrika. Voor zijn spionageactiviteiten ontving Pollard geld van de Israelische regering, eenmalig $10.000, daarna maandelijks $ 1.500.

Aanvankelijk ontkende de Israelische regering elke directe betrokkenheid. Toen Pollard aan zijn arrestatie wilde ontkomen, vluchtte hij naar de Israelische ambassade in Washington, die hem uitleverde aan de FBI. Een opmerkelijke stap tegen iemand die Israel honderdduizenden vertrouwelijke documenten heeft geleverd. Daaronder zaten mogelijk ook de gegevens over de Osirak kernreactor in Irak die in 1981 door Israel gebombardeerd werd. Na 13 jaar veranderde het Israelische beleid, nadat het Hooggerechthof in Jeruzalem de regering afdwong te erkennen dat Pollard voor Israel had gewerkt. Het bleek ook dat de Joodse staat voor zijn advocaten had betaald. In 1995 kreeg Pollard het Israelische staatsburgerschap en in 2002 bracht Bibi Netanyahu een bezoek aan hem in de gevangenis. Bij die gelegenheid opperde Netanyahu dat hij, als hij premier zou zijn, de vrijlating van Pollard zou bepleiten.

Die toezegging lijkt Netanyahu nu gestand te willen doen. Al onder de vorige premier Olmert zijn pogingen bij de regering Bush ondernomen om de spion vrij te krijgen, maar dit stuitte op een duidelijk nee van Washington. Het heeft er alle schijn van dat het ministerie van Defensie daar Pollard als waarschuwing wil gebruiken voor minderheden er geen dubbele loyaliteit op na te houden. Netanyahu schijnt volgens de New York Times de vrijlating van Pollard te hebben willen koppelen aan een nieuwe Israelische verlenging van de bouwstop in de nederzettingen. Een zeer ongelukkige combinatie. Ditmaal heeft de premier aangekondigd publiekelijk de VS om gratie te willen vragen.

Een publiek verzoek staat gelijk aan een soort excuus. Dat is terecht, want het spioneren voor Israel heeft veel kwaad gedaan in de verhoudingen tussen beide bevriende landen. Maar het is ook terecht op te komen voor de persoon Pollard. Hij heeft er nu bijna 25 jaar gevangenisstraf opzitten. Dat is ongekend lang voor een spion.