Gemeente 's-Hertogenbosch

23-12-2010
Samen veilig de winter door!

De winter houdt ons elke dag in de greep. Sneeuwval en bevriezing van wegen, voet- en fietspaden kunnen leiden tot gladheid. Dit levert veel ongemak op voor het autoverkeer, de fietser en de voetganger. De afdeling Realisatie en Beheer Openbare Ruimte is al drie weken volop bezig om met strooiwagens en sneeuwschuivers wegen zoveel mogelijk glad- en sneeuwvrij te houden.

Help mee
Hoewel we druk bezig zijn om de stad vrij te maken van sneeuw kunnen we niet overal komen. U kunt een handje meehelpen door de stoep voor uw eigen woning vrij te maken van sneeuw en ijs. Hierdoor kunnen minder valide bewoners, zoals bejaarden en gehandicapten, maar ook postbezorgers veiliger en zonder problemen van uw trottoir gebruik maken. Dit kan door met een sneeuwschuiver sneeuw weg te `vegen'. Om er voor te zorgen dat ook de gladheid minder wordt kunt u daarna het best wat zout strooien. Sommige bewoners kunnen best wat hulp gebruiken in deze barre tijden. Wellicht kunt u uw buurman of buurvrouw helpen met boodschappen doen of de container buiten zetten. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat we zo minder last hebben van het winterse weer!

Hieronder staan wat tips die u kunt gebruiken om de winter goed door te komen.

* zorg dat u een sneeuwschep in huis hebt
* zorg eventueel voor strooizout

* met behulp van snowsteps kunt u veilig door de sneeuw lopen
* tijdens de wintermaanden kunnen deksels van containers vastvriezen. Dit kunt u voorkomen door het deksel van de container op een kier te laten staan, bijvoorbeeld met een stokje ertussen, zodat de vochtige damp kan ontsnappen.

Rij voorzichtig
Zorg ervoor dat de banden van uw auto in goede staat verkeren. Gebruikt u zomerbanden? Dan is een minimale profieldiepte van drie tot vier mm noodzakelijk voor voldoende grip. Natuurlijk is het rijden op winterbanden met deze temperaturen een stuk veiliger. Pas uw snelheid aan, het kan glad zijn op de weg.

Afvalstoffendienst
Het weer kan ook voor problemen zorgen bij het ophalen van de verschillende stromen afval door de Afvalstoffendienst. Bij gevaarlijke situaties vragen wij uw begrip als we uw afval niet kunnen ophalen. Als dit gebeurt, meldt dit dan wel bij de Afvalstoffendienst op telefoonnr. (073) 615 65 00.Als het weer het toelaat, wordt uw bak weer geleegd.

Meldpunt Openbare Ruimte
Als u een gevaarlijke situatie tegenkomt, meldt u dit dan bij het Meldpunt Openbare Ruimte. Dit kunt u doen door op werkdagen te bellen naar (073) 615 55 55. U kunt ook het digitale formulier op deze website invullen.