FNV KIEM

TV-makers boos om afschaffing aftiteling

donderdag 23 december 2010

Makers, cast en crew van films en tv-programma's zijn boos omdat de publieke omroep de aftiteling vanaf 1 januari afschaft. De beroepsverenigingen van de programmamakers hebben hierover een bezorgde brief gestuurd aan de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Naamsvermelding is voor makers, cast en crew van groot belang. Het is een teken van respect en waardering voor hun individuele bijdrage, maar ook belangrijk voor hun professionele carrière. Voor enkele functies is naamsvermelding zelfs vastgelegd in de Auteurswet. Het negeren daarvan heeft juridische consequenties.

In de brief stellen de beroepsverenigingen dat ze willen meedenken over een oplossing van het probleem. Er wordt een aantal alternatieven aangereikt die recht doen aan het belang van zowel de omroep als de makers, cast en crew. "De maatregel gaat al op 1 januari in dus verwachten wij snel een uitnodiging voor een gesprek met de Raad van Bestuur", zegt Martin Kothman van FNV KIEM.

De brief is ondertekend door FNV KIEM - Vakgroep Crewbelangen en Acteurs, de Dutch Directors Guild (regisseurs), Netwerk Scenarioschrijvers, ACT (acteurs), de Ntb (muzikanten, componisten en acteurs) en de NSC (cameramensen).

De brief is ondertekend door:

-Simone Galavazi, Martin Kothman (FNV KIEM - Vakgroep Crewbelangen, Vakgroep Acteurs)

-Martijn Mewe (Dutch Directors Guild)

-Anne Zeegers (Netwerk Scenarioschrijvers)

-Vincent Croiset (ACT - Acteursbelangen)

-Erwin Angad-Gaur (Ntb - Nederlandse Toonkunstenaarsbond)
-Jules van den Steenhoven (NSC)

Klik hier om de brief te lezen:
Zie het origineel